HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Ki a legmenőbb jogász?

2008.11.30. 01:00 Bojtár (törölt)

Éppen tegnap voltam egy "konferencián", ahol biztosítós kollegákkal találkoztam, és arról győzködtek, hogy az ő állásuk menőbb mint a jelöltködés. De melyik is a legmenőbb munkahely egy szakvizsga elött álló jogász számára?

 Egyéni ügyvéd: Dolgoztam pár hónapot "ilyen ügyünk még nem volt, de megtanuljuk" ügyvédi irodában. Ezeknél az irodáknál fordulnak elő a klasszikus horror történetek: nulla fizetés vagy minimálbér, és ennek fejében a "klasszikus ügyvédjelölti" feladatok, amiről majd késöbb bővebben. Hátránya ugye az alacsony fizetés, kevés idegennyelv használat és általában egy jogágban való elmerülés hiánya, de előnye a felszines, ám széleskörű tapasztalatszerzés, valamint hogy a hozott ügyfelek díját nem sarcolják meg annyira. Ez utóbbi miatt kitűnő hely azoknak, akik kellő ügyfelet tudnak szerezni saját maguknak.

Nemzetközi vagy többnyire külföldi ügyfelekkel rendelkező iroda: Az előző ellentéte. Itt a legnagyobb előny a relatíve jó fizetés (kb. 140 netto) ami idővel növekszik, idegen nyelvek használata, de hátránya a túlzott szakosodás, a túlóra, a túlzott kontroll és a tárgyalás lehetőségének hiánya. Bár valaki szerint ez kifejezett előny, és nincs is jobb jogi munka, mint a "back door" jogászkodás. A nagy munkateher miatt a kollegák gyakran nyomják meg az "escape" gombot, ezért nagy a rotáció.

Pesti közepes iroda: Ez a fenti két típus között helyezkedik el, bár ebben a kategóriában a legnagyobb a szórás. Az egyéni ügyvédhez képes itt már nagyobb a szakosodás, de a nemzetközi iroda szintjét általában nem éri el. Külföldi ügyfelekkel lehet találkozni, de nem jellemző. A fizetés itt általában minimálbér, de emellé teljesítmény alapon szokás még legalább 50-60 ezer forintot a jelölt zsebébe tenni. A munkaidő normális és még peres ügyeik is vannak.

Köztisztviselő: Tapasztalatom szerint a "kiégett jelöltek" gyűjtőhelye. Nem egy kollegám válaszotta a csinovnyik utat miután elege az ügyvédi itodákból. A kezdő fizetés mondhatni ideális, kb. netto 140 + pótlékok, és a munkaidő is rövid és kevésbé intenzív. Hosszú távon nem olyan kifizetődő, mint az ügyvédkedés, de szülésre kitünően alkalmas.

Bíróság, ügyészség: Viccesen mondhatnánk, hogy ide születni kell, a baj az, hogy ez így is van. Ettől elvonatkoztatva csak az elhivatott embereknek ajánlott. A fizetés nem a legjobb és ha az ember hosszú távon gondolkozik, nem biztos, hogy megtalálja a számítását, se pénzben se előmeneteli lehetőségben. Mindenesetre a legjobb történeteket a fogalmazó és titkár kollegáktól hallom.

Jogi előadó: Ez persze egy széles kategória kezdve a kamarai tagdíjon spóroló ügyvédi iroda alkalmazottjától a civil szervezeten át egészen a multiknál dolgozókig. Ez utóbbi kategória hasonlít a nemzetközi irodákhoz azzal a különbséggel, hogy sokkal nagyobb az önállóság (pl.: említett biztosítós kollegák több millió forintig aláírási joggal rendelkeznek), és peres ügyekből is akad rendesen. Majdnem olyan, mint a jelölt, csak nem kell kamarai oktatásra járnia.

 A fenti kérdésnek persze vannak más dimenzió is, nem mindegy, hogy vidéki vagy fővárosi irodákról beszélünk. Vidéken a körülmények még roszabbak a jelöltre nézve, feltéve ha egyáltalán állást talál arrafelé egy pályakezdő. Pécsett például legtöbb, amire egy jelölt számíthat, az egy minimálbéres fizetés, amiből saját magának kell állnia járulékait, a kamarai belépési díjat (100 ezer Ft!) és a tagdíjat. Nem csoda, hogy a legtöbben Budapestre jönnek, de a helyzet lassan itt sem sokkal jobb. Lehet, hogy az egyik évfolyamtársam tette jól, aki hagyta az egészet és inkább pókerre váltott. Visszatérve a az eredeti kérdésre, mindenki más úton találja meg a számítását, de egy biztos, ezt a szakmát lelkesedés nélkül nem érdemes csinálni.

 

12 komment

Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr98794699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bicski 2008.11.30. 11:21:34

kezdőként kössz-tisztviselőnek lenni kerál dolog (főleg ha van rendszeres premium és 13. havi amig Gyurcsi el nem veszi), de azért erősen differenciálni kell az önkormányzati és központi szervek között. előny a fix munkaidő és (általában) 0 túlóra - de utóbbi szempontból vannak ellenkező irányú tapasztalatok is
Sajnos erre is jellemző a túlzott speciaélizálódás. Kb. érteni fogsz 1 dologhoz, ahhoz nagyon, (de máshoz se, továbbá az ügyefelek kezelését, taktikát és technikát nem tanulsz)

Hasonló igaz a bíróságra, ügyészségre, ez szvsz lúzereknek való, de a képzés jobb. Jegyezze meg mindeki, hogy a "fogikat" nem veszik emberszámba. Akinek van egy kis esze, próbál menekülni innen, legkésőbb szakvizsga után.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2008.11.30. 19:41:37

Valakinek ez a pálya jön be. A váltást azonban nehezen tudom elképzelni pont amiatt amit mondasz.

erőmű 2009.01.12. 00:45:00

Üdv!

Kihagytátok az EU-s állásokat, ami AD 5-től kezdve (jogászként min. ezzel lépsz be), kiegészítésektől függően kb. nettó 4.000 EUR. Szabi rogyásig. Munka az nem nagyon van, kivéve a jogász-nyelvészeket (aki már AD 7-ben kezd). De ha Bxl-ben, vagy egyéb fasza helyen vagy, buli az van. Ha meg pl. Luxembourgban, az szopás...

A bejutás gondot okozhat.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.01.12. 09:26:11

@erőmű: Párszor láttam ilyen álláshirdetést, de teljesíthetetlennek tűntek a feltételek. Meg általában jogi szakfordítót kerestek, ami tőlem távol áll. Milyen pozíciók vannak és honnan rekrutálnak? Erről tudsz vmit? Esetleg szintén EUs állás? :)

erőmű 2009.01.12. 18:22:43

europa.eu/epso/index_en.htm

Ez elmond sok mindent, csak azt nem, h bejutni tényleg problémás. Rengeteg olyan kiírás van (főleg temporary és contractual, de néha competition is), ami létező emberre van. A legjobb, ha bent ülő havert kérdezel.

Ha nő vagy, az helyenként segít (a kiírás végén az equal treatment v. equal opportunity employer jellegű utalás azt jelenti, h "Vigyázat csak nőknek!")
Reményt csak az kelthet, h tudtommal még nem teltek be a magyar kvóták. Van még pár trükk és hasznos infó, ha kell leírom, amit tudok.

A fentiekből leszűrheted, h nekem ilyen melóm nincs. Részben sajna.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.01.12. 19:15:26

Ha van kedved, mi örömmel vennénk, ha megosztanád velünk, akár egy külön poszt formájában.

erőmű 2009.01.15. 17:31:42

@Bojtár: Kedvem még csak volna, de a tudásom elég korlátozott és leginkább barátaim/ismerőseim vegyes (negatív előjellel) tapasztalain és saját rossz tapasztalataimon alapul.

A bejutás a lényeg, amihez főként rengeteg kitartás és sok seggnyalás & nyomulás (aka networking) kell, még akkor is ha már reserve list-en vagy. Ismerni kell ehhez az aktuális eurokrata szlenget is, különben elbeszéltek egymás mellett (eu honlap, epso és pályázati kiírások hosszas olvasása útján részben elsajítítható).

A másik tapasztalat, h ha már bent vagy és eleget networkinggeltél vagy ne adj isten jó/szimpi vagy (túl jónak nem jó lenni egy olyan szervezetben, ahol az emberek nagy része valójában nem csinál semmit), akkor jó esélyed van arra, h a rendszer bent tart (stagiaire-ekre ez ritkán alkalmazható).

Leginkább azok csípték meg a tutit, akik a csatlakozás előtt kimentek dolgozni temporary-ként v. contractual-ként (akkoriban gyakorlatilag elég volt regisztrálni) és aztán ügyesen ottmaradtak.

Akik stagiaire-ként próbálkoztak(nak) bennmaradni (bejutni sima ügy, csak a zs nagyon kevés: kb. 8-900 EUR, ami pl. Bxl-ben épp elég, Luxembourgban épp nem), jóval kisebb esélyük van.

Ami tuti, h a 15-ökből szinte reménytelen bejutni és ez lesz velünk is nemsokára. Tehát, most vagy soha!

Szóval röviden: megtanulni eurobeszélni, bejutni és ügyesen ottmaradni.

Ha lesz majd időm megpróbálom jobban összefoglalni amit tudok. Most sajnos - nagyon nem menő módon - megint síelni megyek.

erőmű 2009.01.15. 17:39:43

Egyébként meg visszakérdés: ha szerinted csak akkor menő ügyvédnek lenni, ha bebaszol hétköznaPI CSAlódásokon és utána ittasan vezetsz, akkor miért nem hagyod az egészet a picsába?

erőmű 2009.01.15. 17:45:34

Na jó, a disclaimer-t a post elejéről elfelejtettem.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.01.15. 18:01:28

A válasz nagyon egyszerű, mert szeretem csinálni és megtaláltam a számításomat a szakmában.

De, ha azt kérdezted volna, hogy újra ezt a pályát választanám-e akkor már többet kellene gondolkoznom.

Az a baj a jogi pályával, hogy legtöbben mögöttes szempontból választják (szülői nyomás, anyagi megfontolás stb... ) és nem elhivatottságból (vannak kivételek természetesen). Én humán érdeklődésű voltam BTK-ról rosszat hallottam ezért inkább jogra mentem.

Egyetem után amikor valaki ténylegesen is ezzel kezd el foglalkozni akkor általában a munkája nagy részét a rutin alkotja és szükségét érzi, hogy a kreativitását vmi más tevékenységbe bontakoztassa ki.

A jogászok meg értik a módját, hogy elcsépelt "uri" hobbikat válasszanak és erre írtam, hogy nem menő.

Aki meg befutott ügyvédként képes ideig órái elvonatkoztatni attól, hogy ő milyen "fontos és magas rangú" tagja a társadalomnak és kötöttségek nélkül jól tudja érezni magát az igenis menő. (Persze nem az ittas vezetés! :))

erőmű 2009.01.26. 14:58:26

Még mindig EU. Ezt kommunikálják magukról:

europa.eu/epso/brochures/epso_26-11-04_en.pdf

europa.eu/epso/brochures/graduates/OC7205936END.pdf

Igazából nem olvastam, de előfeltevéseim (előítéleteim) és tapasztalataim alapján kicsit idealisztikus lehet.
süti beállítások módosítása