HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Az önérzetes hivatalnok

2009.02.02. 09:30 Bojtár (törölt)

Nem szeretem a dühöngős-beküldős blogokat, de egy múlt heti telefon nagyon megemelte a vérnyomásomat, és ezt valahogy ki kell adnom magamból.

Az egyik ügyben fontos lett volna megtudnunk egy üzlet működési engedélyének adatait. Ha odamegyünk és a boltban kifüggesztett lapot elkezdjük kivonatolni, a tulajdonos gyanút fog, hogy esetleg vmi nagy disznóság készül ellene, továbbá az eső is esett, ezért azt az utat választottam, hogy inkább telefonálok az illetékes Önkormányzat Ipari és Kereskedelmi Osztályára, és megkérem, adjanak felvilágosítást a fenti adatokról. Utólag visszagondolva elkövettem azt a hibát, hogy dr.-ként mutatkoztam be és nem kizsákmányolt fogyasztóként. Először egy ügyintézőt hívtam, aki miután felvázoltam a kérelmemet, csak annyit kérdezett: "milyen ügyben?". Mikor kifejtettem, hogy erről nem adhatok felvilágosítást, mert ügyvédi titok, a durcás válasz csak annyi volt, hogy "akkor ő sem". Próbáltam rávilágítani a közérdekű és nyílvános adatokra vonatkozó jogszabályokra és utalni az adatszolgáltatási kötelezettségükre, mire a "Ne szórakozzunk egymással" választ tudta kinyögni az ügyintéző. Majd a meddő beszélgetésünkre való hivatkozással letette a telefont.

Úgy gondoltam, hogy a kellemetlen beszélgetés után a Dr. előtagú osztályvezető elvtárs úrnőhöz fordulok, hogy ez így nem biztos, hogy rendben van. Sajnos csalódnom kellett, mert a fenti köröket újra lefutottuk azzal a különbséggel, hogy ha szerintem nekik "létezik ilyen adatszolgáltatási kötelezetségük", akkor írásban forduljak hozzájuk, vagy nyugodtan fordulhatok panaszommal a jegyző úrhoz is.

Ahhoz, hogy kicsit jobban megértsük, hogy hol hibáztam a fenti esetben, és a jövőben hogyan kell bánni az önérzetes hivatali munkatársakkal, nézzük meg közelebbről, hogy mi motiválja ezeket a közszolgákat.

Az önérzetes és savanyú hivatalnokok általában a kényelmes, kihívásokat kerülő és mérsékelt anyagi biztonságra vágyó emberek közül kerülnek ki. Az első pár évben azzal hencegnek, hogy övék a magyar valóság legeslegjobb állása, szinte nem is kell dolgozniuk, ezért egy vagyont kapnak meg olyan piros jegyet, és a szabadnapokról már ne is beszéljünk. Telnek-múlnak az évek, a velvet meg az iwiw egyre unalmasabb lesz, a lenézett magánszférát választó sorsátársak (így az ügyvédjelöltek) meg lassan-lassan, a kezdeti nehézségek után elkezdik a tudásukat kamatoztatni, majd megveszik az első autójukat zsebből. Ekkor a hivatalban zavar keletkezik az erőben, a kezdeti fizetéselőny szertefoszlik, marad az unalmas rutin, és az amúgy is bizantista légkör teljesen a hatalmába keríti ezeket a közszolgákat. A pénz, amit a munkáért kapnak egyenesen megalázó, ennyi pénzért épeszű ember nem dolgozik, ők többet érdemelnek. Az ügyfelek érezzék megtisztelve magukat, ha foglalkoznak velük, hiszen ők "közáldozatok", igazi muszáj Herkulesek, akik ilyen anyagi megbecsülés mellett kulcspozíciókat látnak el, és a hidegfúzióhoz hasonló titkok birtokában vannak. Őket meg kell becsülni!

Az ügyvédjelöltek klasszikus feladata, hogy időnként telefonon kell megkeresniük egy hivatalt. Ilyenkor érdemes az elején kiszúrni a fenti hivatali archetípust az eredményesség érdekében. Általában ez nem nehéz feladat, mert a "Möövan?" felkiáltással felvett telefon egyértelműen ilyen csinovnyikokra utal, de ugyanígy az unott rezignált "továbbkapcsolom az X osztályra" attitűd is.

Hogyan kezeljük ilyenkor a helyzetet:

  1. Ne haszáljuk a dr.-t bemutatkozáskor, mert azt hiszik, zsírgazdag ügyvédek vagyunk, akiknek ezért bűnhődniük kell;
  2. csak a 300 szavas szókincsünket használjuk és törekedjünk az egyszerűségre, mert különben kioktatásnak veszik a kérdésünket;
  3. gyakran bókoljunk, hogy legyen egy kicsi örömük is az életben;
  4. udvariasság és alázat;
  5. próbáljuk elkerülni, hogy továbbkapcsoljanak, mert a hívásunkat vagy egy portásnak, vagy egy használaton kívüli telefonra továbbítják;
  6. minden kérdésükre válaszoljunk, ezért érdemes lehet egy fiktív történetet  kitalálni, mivel mindent tudniuk kell, hiszen ők a titkok örzői;
  7. a végén NAGYON köszönjuk meg a segítségüket, mert a pénz amit kapnak az államtól csak azért jár, hogy reggel 8-ra bemenjenek a munkahelyükre, minden más, amit tesznek, az szívesség;
  8. a legfontosabb pedig, hogy végtelen türelemmel legyünk irántuk, hiszen az ő munkájuk egy küldetés, amit épeszű ember nem vállal magára sokáig.

Ha tehetjük és van rá időnk, akkor válasszuk inkább az ajánlott tértivevényes szerelmes levelezgetést. Így talán jobban ellátják a munkájukat, félve a felelősségre vonástól és attól, hogy ha esetleg utcára kerülnek, a kutyának sem fognak kelleni.

13 komment

Címkék: vélemény hivatal

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr22914314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2009.02.04. 01:59:37

:)) ez pont így van. még oda lehetne írni, hogy nyájas hangon kell mindezt mondani és úgy, hogy a nagy doboz bonbont kiérezzék a telefon másik végéből.

s.o.b. 2009.02.04. 07:13:48

omfg!

Olvasgatom egy ideje már a blogot.

Javaslom mellőzni a penis sinister jellegű megnyilvánulások post-ként való közzétételét - amelyek nagy mértékben hozzájárulnak a blog színvonalának szigorúan monoton csökkenéséhez - mielőtt a magyar jogi búlvár "gyöngyszeme" a Blikk nevű magas valóságtartalmú hírmagazin szintjére zuhanna hirtelen.

A 4. pontban megfogalmazottakkal valóban sokat el lehet érni - kultúrált és civilizált munkahelyeken.

Jaanee 2009.02.04. 09:22:17

Nekem sosincs gondom, mindig tudok hazudni valamit :D

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.02.04. 09:46:33

@s.o.b.: Sajnos az index és társai végérvényesen elrontottak bennünket és már csak bulvárosan vagyunk képesek befogadni a világot. (Ezért nem zakkanunk meg egy társasházi közgyűlésen).

De megállítjuk a monoton mélyrepülésünket mielőtt a blikkhez érnénk, ígérjük :)

mediatoro 2009.02.04. 23:15:54

A leírtakban valóban van igazság, de messzemenő és mindenkire érvényes kinyilatkoztatásokat nem ildomos tenni, különösen nem akkor, ha ezt egy vérnyomást megemelő, hivatalnokkal történő telefonbeszélgetés előzi meg.
Tény, hogy az esetek többségében nem egyszerű egy, a mindennapokban megfásult, unalmas, monoton munkát végző személlyel megtalálni a közös hangot, de mindig van ellenpélda:
,,egy alkalommal fontos elintéznivalóm akadt az egyik hivatalban.Természetesen a feladatot késve kaptam, s mire a hivatalba értem, már záróra volt. A munka azonban sürgetett, ezért felmerészkedtem az egyébként számunkra ,,tiltott zónába", az emeletre, ahol bekopogtam egy irodába...sűrű bocsánatkéréseket követően, kedvesen előadtam problémámat, s láss csodát :meghallgattak, sőt segítettek. Ezek után, következő alkalommal már egy tábla csokival lopóztam az emeletre, amelyet hivatalnok barátunk olyan szintű meglepettséggel és hálával fogadott, hogy azóta számtalan okirattal kapcsolatos problémámmal hozzá fordulhatok. Ezzel az esettel nem kívánom felmenteni az egyébként gyakran előforduló, közáldozat, ,,ne szórakozzunk egymással" típusú hivatalnokokat, de nem árt megjegyezni, hogy van olyan állami alkalmazott, aki személyes megjelenésünkkel, bátorsággal, s pár kedves szóval ,,megfűz-vagy főzhető"!!:)


.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.02.05. 09:33:44

@mediatoro: Igazad van, nem lehet általánosítani ezért emeltem ki, hogy "önérzetes", akik sajnos jelentős részét alkotják a közigazgatásnak.

Én is találkozom ellenpéldával, de sajnos ez a ritka (pl.: Kőbányai önkormányzat, minden hívásodra kimerítően válaszolnak és az ígért anyagokat 5 percen belül küldik)

A legnagyobb baj persze az, hogy az állami szféra személyzet szabályai teljesen elavultak, de ez még nem mentség egyes hivatalnokok esetenkénti magatartására.

D\'or 2009.02.05. 18:53:06

kedves bojtár!

nem merült fel benned az az eshetőség, hogy a hivatalnokok a hozzád hasonlóan lekezelő módon, affektálva, kioktató hangnemben közeledő ÖNÉRZETES kezdő jogászok miatt olyan morózusak...?

ui.: én is jelölt vagyok ám...;)

Mr. Eco (törölt) 2009.02.05. 23:57:45

@D\'or: Nem tudom te mióta vagy a pályán, de szerintem nem régóta, ha még nem találkoztál olyan hivatalnokkal akiken, ha akartál volna se tudnál a kedvébe tenni. Sajnos elég sok ilyen van.

Volt olyan aki a kijavítási kérelmemre annyi reagált telefonon, hogy "ezt nem képzelem, hogy ő ki fogja javítani", vagy csak visszadátumozza a határozatokat és szerinte ez teljesen rendbe volt (sic!).

Ha vki egy paraszt velem a telefonon (fenti bojtárral történt eset teljesen korrekt) akkor sem veszem fel a hangnemet. Ja, hogy ez a köztisztviselőkre nem vonatkozik? Nekik csoki kell? Miért is?

Egy jelölt...

D\'or 2009.02.06. 12:16:28

@Mr. Eco: most fogok szakvizsgázni, és természetesen volt dolgom idegesítő ügyintézővel, meg idegesítő jelöltekkel is... nem hiszem hogy le kéne suttyózni az egész hivatalnoki gárdát azért, mert egy önérzetes jelölt nem kapta meg a - szerinte - őt megillető hajbókolást dr-i címe hallatán... a tisztelet és udvariasság egyébként sokat segít az élet minden területén. szerintem.

Mr. Eco (törölt) 2009.02.06. 14:07:01

@D\'or: 1. "igazad van, nem lehet általánosítani ezért emeltem ki, hogy "önérzetes", akik sajnos jelentős részét alkotják a közigazgatásnak. " Oda van írva okosan... Azokat emelte ki akik az egész közig rossz hírét keltik. De, hogy még érthetőbb legyen: önérzetes hivatalnok a cikk szerint /= mindenki.

2. Nem hajbókolásra akart, hanem azt, hogy az elvtársak lássák el a munkájukat, ez is kiderül a fentiekből, de az mindenképpen, hogy udvariasabb volt mint a te kérdésfeltevésed.

Az, hogy nem nyelünk be minden arcoskodást ,amit nagyon sokan megengednek maguknak, az a te érdeked is, hogy legközelebb amikor udvariasan csokival mész legalább a jogszabályba foglalt kötelességeiket ellássák.

Jaanee 2009.02.06. 20:15:47

Mr. Eco, D\'or: Szerintem emiatt ne nyírjátok ki egymást :D DE(!) ha mégis lesz deathmatch, akkor szóljatok, h hol, és szervezünk rá egy illegális fogadást, aminek a hasznát sok szegény bojtár (értsd: Bojtár és én) bérkiegészítésére fordítunk (meg veszünk egy kis csokit is a hivatalokba).

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.02.06. 23:39:28

@Jaanee: Én benne vagyok, de csak akkor, ha a Jogászbuli Kft rendezheti a meccset! :)
süti beállítások módosítása