HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Ügyvédreklám#1: Vélemény

2008.12.29. 22:28 bicski

A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése 2008. október 27-én döntöttaz új Etikai Szabályzatról, ami előreláthatólag 2009. januárjában lép hatályba és minőségi változást hoz az ügyvédek és a széles társadalom viszonyában. A módosítások lényege ugyanis a Kamara szent tehenére, az ügyvédi reklámtevékenységre koncentrál.

Az ügyvédi reklámmal kapcsolatos legfőbb probléma, hogy olyan mint az antiszemitizmus abban a bizonyos szakállas viccben. Nincs, de igény az lenne rá. Az ügyvédi reklám itthon tehát progresszívnak nem nevezhető terület, ahol szintén csak vánszorgunk Európa felé. Saját magam 2006-ban éppen ezért nem kevés kárörömmel vettem tudomásul, hogy  a versenyhivatalnak végre sikerült „kesztyűbe dudáltatnia" és álláspontjának felülvizsgálatára késztetnie "a Kamarát".

A GVH kamarával szembeni eljárásának előzménye pedig nem hazai találmány, hanem európai közösségi jogi eredetű:

Az Európai Bíróság 2002-ben az Arduino és Wouters ügyekben az ügyvédi kamarákat vállalkozások szövetségének minősítette és kimondta, hogy az ügyvédekre is kiterjed a kartell-tilalom. Az ügyvédek, mint vállalkozások, tehát a versenyjog alanyai és nem korlátozhatják a versenyt, kivéve, ha a korlátozás adott szakma tagállamban történő bevett gyakorlásához objektíve szükséges. Utóbbi esetben ugyanis a korlátozás minőségileg nem tekinthető "versenykorlátozásnak". Abban az esetben pedig, ha a versenykorlátozást a tagállami jog írja elő, ekkor a Szerződés rendelkezése alapján a tagállam felelős azért, hogy ne írjon elő ilyen versenyellenes szabályokat.

A kartellek, mint ahogy az ügyvédek kartellje is – mondjuk ki őszintén – mesterségesen magasan tartja az árakat és mások (bojtárok előnyben) piacra lépését hátráltatja . Miként szerezzen valaki ügyfelet magának, ha még az is tilalmazott, hogy az ügyvéd-vállalkozó hirdesse a tevékenységét, reklámozzon? Tagadhatatlan ugyanis, hogy jelen esetben egy igen speciális, ám piaci szolgáltatástól van szó, melynek szerves részét képezi a megfelelő marketing. E szolgáltatásokért ugyanis keményen fizetni kell.

A versenyjogi megközelítéssel szemben sajnálatos módon elsikkad az a körülmény, hogy a szakmai reklámtilalmak az Alkotmányban biztosított a szabad véleménynyilvánítás jogát is aránytalanul és szükségtelenül korlátozzák, mégpedig mind az ügyvéd mind pedig a jogkereső ügyfél viszonylatában. Az Európai Emberi Jogi Bíróság ugyanis elfogadja azt a Kamara/GVH perben is felhozott érvelést, hogy az ügyvédek közszolgáltatók és a kamarák tevékenysége túlnyomórészt „állami jellegű", így az a versenyjog hatálya alá nem tartozik. Ám ebben az esetben az Emberi Jogi Bíróság a különböző elnevezésű kamarai szabályzatok (reklám/információ)korlátozó rendelkezéseit már ún. „állami beavatkozásként" veti alá a szükségességi és arányossági teszt követelményének. E joggyakorlatból pedig megállapítható, hogy a reklám abszolút korlátozása mondva csinált indokokkal egy demokratikus társadalomban nem szükséges ahhoz, hogy a szakma megfelelő gyakorlását ezzel biztosítani lehessen.

A lényegi kérdés mégis az, hogy mi fér majd bele a magyar ügyvéd reklámjába? Lesz-e megtévesztett ügyfél, fegyelmi és botrány?

Bizonyos típusú visszaélésszerű magatartásokat nyilvánvalóan korlátozni szükséges, azonban szem előtt kell tartani, hogy a kamarai reklámtilalmak csak akkor tekinthetők az Alkotmánnyal összeegyeztethetőnek, ha kizárólag a hivatással összeegyeztethetetlen reklámot tiltják. A reklám indokolatlan és általános tilalma a foglalkozás megválasztása/vállalkozás jogával és a szabad véleménynyilvánítással összeegyeztethetetlen és ezért alkotmányellenes.

Ideje felismerni, hogy tagjai tevékenységére nézve a kamara (legyen orvosi, gyógyszerészi, állatorvosi, könyvvizsgálói etc) nem bír korlátlan szabályozási lehetőséggel, mely alól természetesen az ügyvédi kamara sem kivétel. A kamarai reklámszabályozás körének és mélységének törvényben megadott felhatalmazáshoz, ezzel együtt alkotmányos értékekhez, a vállalkozás, foglalkozás, a véleménynyilvánítás, valamint a sajtó szabadságához kell igazodnia. E korlátozások csak akkor indokolhatóak alkotmányosan, ha a kamara által szolgált közérdekre vannak tekintettel, egyúttal a szabályozás során tiszteletben tartják a szükségesség és arányosság alkotmányos követelményét is. A reklám ugyanis a szakmai tevékenység része és korlátok csak annyiban indokolhatóak, hogy az ügyvédet felkereső személyek igazolt bizalma fennmaradjon abban, hogy a szakma gyakorlója a szolgáltatásait nem saját hasznának kizárólagos célzatával, hanem elsősorban ügyfele érdekének szem előtt tartásával fogja végezni. A független, lelkiismeretes, diszkrét, bizalmi alapú és a megbízó érdekeit szem előtt tartó feladatvégzést a reklám önmagában nem érinti. A szakmai hivatással összeegyeztethetetlen reklám tilalma pedig ebben a tekintetben lezáró jellegű és elégséges korlátozást jelent. - Ezeket az elveket a német Szövetségi Alkotmánybíróság mondta ki az ügyvédi reklámmal kapcsolatos ügyeiben és bízzunk benne, hogy ezeket "a kamara" is tiszteletben fogja tartani. 

A kamarai szabályzat azon rendelkezései, melyek egy konkrét reklám tartalmi és formai vizsgálatának (reklámhordozó és reklámkijelentés közötti kapcsolat értékelésének) sem hagynak teret, szigorú formai megszorítások a felhasználható médiumok kizárásával (legyen szó akár villamoskocsi-reklámokról, a hirdetés alkalomhoz kötésével (költözés, telefonszám-, névváltozás), vagy megengedett méretének rögzítésével, túllépik a szabályozás megengedett korlátait. Ezek ugyanis meghaladják a tisztességtelen reklám tilalmát, amely a foglalkozás gyakorlásához fűződő alapjogokba való szükségtelen és aránytalan beavatkozásnak minősül. A hivatással mindenféleképpen összeegyeztethető a szakmai érdekeket szolgáló tárgyilagos információ közzététele, mert ezek is a közérdeket szolgálják. Az ilyen hirdetések a lehetséges reklámhatás ellenére sem tekinthetőek pusztán reklámnak, mert fontos információkat közvetíthetnek az ügyfelek felé. A tárgyilagosság követelménye pedig nem értelmezhető úgy, hogy ebben a tekintetben csak tényekre lehetne hivatkozni. Ekként az ügyféllel kialakítani szándékozott együttműködés módjának és a szolgáltatás atmoszférájának (pl. partneri kapcsolat) bemutatásában is különösen érdekelt lehet a megszólított fél, e reklámok ugyanis jogos és megalapozott keresleti információs szükségletet elégítenek ki.

Az ügyvédi reklám engedélyezésének jelentőségére személy szerint az ügyvédi szakmában bekövetkező rendszerváltás biztató jeleként tekintek, ami komoly lépésként értékelhető az hazai ügyvédi szolgáltatások versenyképességének megteremtésében. Mégsem pótolja ez a hiányzó strukturális változásokat, mint ami az ügyvédi szolgáltatások gazdasági társasági formában (Kft) történő nyújtása és ezzel kapcsolatban külső tőke (befektető) bevonása jelenthet. A reklámkorlátozás feloldása azonban mégis hatékonyan járulhat hozzá a meglevő, elavult strukturák felszámolásához és a változáshoz.

7 komment

Címkék: ügyvédreklám

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr36846656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macibácsi 2009.01.08. 00:01:23

Kedves Bicski!

Írása rendkívül színvonalas, és a reklámkorlátozás régóta esedékes felszámolásának indokait szépen összeszedte és új összefüggésekkel bővítette.

Azonban azzal a törekvéssel nem tudok egyetérteni, amely a gazdasági társasággá alakulást is lehetővé tenné: főként azért nem, mert félő, hogy a szakmai felelősség szétforgácsolódna.

Amennyiben eljátszunk a gondolattal, hogy egy jelenlegi nagyobb ügyvédi irodát Kft-ként képzelünk el, könnyű belátni, hogy a képviselet mennyit veszítene perszonális jellegéből (amely ma is sokszor szenved csorbát), mennyiben más lenne a munkavállalók jogi helyzete. Vélhetően nőne a nem jogász végzettségű foglalkoztatottak aránya a jogászok kárára (utóbbi nem bizonyított tény, de egy modellkísérlet erre az eredményre jutott).

Lehet, hogy Önök pártolnák ezeket a változásokat, és az kétségtelen, hogy a jelenlegi pontról mozdulni kell az újítás irányába. De a lassabb lépésekben történő változtatás véleményem szerint célravezetőbb.

Mindenesetre nem szeretném megérni, amikor az ügyfél felszámolási eljárást kezdeményez az ügyvédi iroda ellen.

bicski 2009.01.08. 07:43:58

@macibácsi: Kedves macibácsi,

a felvetett téma - a közeljövőben - külön poszt tárgyát fogja képezni. Előrebocsájtani csupán annyit szeretnék, hogy tőlünk nyugatabbra igenis létezik korlátolt felelősség és ügyvédi Kft, ami rendkívül jól működő találmány.

Ha jelenleg végigtekintünk a szellemi szabadfoglalkozásúak hazai palettáján. Tulajdonképpen már itthon is mindenki káeftézhet. A patikusnak, az orvosnak, az állatorvosnak, a könyvvizsgálónak, építésznek miért lehet, míg az ügyvédet miért kell ebből kizárni? az ügyvéd miért lenne "olyan különleges állat", ami ezt indokolttá teszi?

Őszintén szólva, saját kutatásom után nem találtam egyetlen olyan markáns indokot sem, amit olyan érvként lehetne elsütni az "ügyvédek" mellett, ami más szellemi szabadfoglalkozásúra nézve ne lenne helytálló. Csak amit Ön említ: perszonális jelleg, szakmai felelősség? Ez mindegyik szellemi szabadfoglalkozású szakmára igaz és csodák-csodájára emellett is lehet káeftézni (és reklámozni).

Természetesen nem szükséges megszüntetni az egyéni ügyvédi vagy irodai formát. Akinek ez a forma a zsánere, az próbáljon meg ezzel versenyezni. És jelen esetben nem csak a "magyar piacról" és annak a bizonyos koncnak a megtartásáről van szó, hanem próbáljuk meg globálisan, országok közötti versenyképesség kontextusában szemlélni a dolgot. Azzal, hogy más országokban az ügyvédek tőkét tudnak koncentrálni, míg itthon ez nem működik, súlyos versenyhátrányt jelent nekünk.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.01.08. 09:52:29

@macibácsi:
"Vélhetően nőne a nem jogász végzettségű foglalkoztatottak aránya a jogászok kárára (utóbbi nem bizonyított tény, de egy modellkísérlet erre az eredményre jutott)."

Tudom, hogy ez már közhelyes megállapítás, de az igazán nagy átalakítást a jogász képzésen kellene végrehajtani.

Szerintem kívánatos lenne (a jogász hallgató létszámának jelentős korlátozása mellett) a "Paralegal" képzéseket fejleszteni és az ilyen munkatársakat alkalmazni, mint például a jogi asszisztenseket.

Ezzel elkerülhető lenne az a diszfunkció, ami ma jellemző a jogi tevékenységre nevezetesen, hogy a túlképzés miatt, jogászokat alkalmaznak adminisztratív feladatokra (kézbesítés, FMH és VBK írás stb.)

Szerintem igenis kívánatos, hogy eljussunk egy olyan állapotba ahol az érdemi tevékenységet jogászok végzik és az azt támogató munkát pedig csak asszisztensek (és nem ügyvédjelöltek).

macibácsi 2009.01.09. 00:57:36

@bicski:

Kedves Bicski,

egyetértek azzal a módszerrel, hogy más szellemi szabadfoglalkozú helyzetével vessük össze az ügyvédek helyzetetét: de látni kell a "túloldal" sem homogén.

Szellemi szabadfoglalkozású a művész, aki nem Kft-zik: színészek, zenészek... (merthát ugye az Edda Művek-ben a "művek" az nem cégforma :). De szellemi szabadfoglalkozású az író (újságíró), aki szintén nem egy cég nevében vállalja el a megbízást, mert a perszonalizáltság ezt nem engedheti.

Káeftézhet a gyógyszerész, akit viszont a mai gyakorlatban nehéz szellemi szabadfoglalkozásúnak nevezni: tevékenysége kis százalékban tér csak el egy Tesco pénztárosétól. Ebben az esetben a döntően kereskedelmi tevékenység indokolja a gazdasági társasági formát. És ha már egészségügy: a magánkórház vállalkozás, és a magánrendelés is: előbbi érthető, hiszen egészen más entitás, mint az egyénileg praktizáló orvos, akinek esetében véleményem szerint pusztán elszámolási okokból kell bétésednie.
Nem utolsó érv az egészségügyi szolgáltatások cégekben való működése mellett az eszközigényesség. Amíg egy orvosnak (állatorvosnak, fogorvosnak) a korszerű szolgáltatás nyújtásához akkora összegeket kell beruháznia, amekkorát magánemberként nem tud beletenni, indokolt a befektető bevonása. És amíg nem csak az ügyfél fizeti a szolgáltatás költségeit, hanem elszámolási kapcsolatban kell állnia más szervezetekkel (TB, egészség-pénztárak, egészség-alapok) könnyebben működik gt-ként. Nyilván egy ügyvédi iroda elszámolása sem egy kockás füzetben történik (erősen szeretném azt hinni, hogy ilyen nincs), de azért, ha kiállít egy számlát, akkor egyértelmű, hogy azt kinek kell rendezni.

Az építészek esetén is csak az eszközigényességet tudnám felhozni, illetve azt, hogy különböző szakmák együttműködése kell egy építésziroda működéséhez (építész, statikus, földmérő, informatikusok, rajzoló). Az ügyvédi irodában mindenki ügyvéd, "ha nem tetszik, el lehet menni", és folytatni önállóan, míg az építészek estén a részterületek művelői önállóan nem tudják létrehozni a megrendelt terveket.

Igazából érdekes dolog az ügyvédkedés, mert az ügyvéd csak saját magát adja hozzá, a szaktudását. (A MÜK eszközjegyzékét teljesíteni nem jelent valódi befektetést: egy napi 1-2 órában wow-ozó kamasz komolyabb informatikai háttérrel rendelkezik.)

Nem azért írtam le a fentieket, mert mindenképpen kötekedni szeretnék, inkább azért mert a szellemi szabadfoglalkozásúak gétézhetnek érv nem olyan mindenható, mint amilyennek első hallásra tűnik.

Az viszont tényleg döntő tényező lehetne, hogy ne vonjuk meg a nemzetközi verseny lehetőségét az arra vállalkozóktól. A reklám lehetőségét ugye meg nem kell a cégszerű működéshez kötni: majd meglátjuk milyen az nélküle.

Elnézésüket kérem, hogy ilyen hosszú lettem.

macibácsi 2009.01.09. 01:06:21

@bicski:

És természetesen várom a külön posztot a témában, mert a kérdésfelvetés valóban jogos lehet, és érdekes érveket hozhat elő.

2009.01.11. 22:59:13

Kedves Bojtárok!
Ha ezentúl lehet reklámozni, akkor kezdjétek azzal a marketing tanulást, hogy ezt a bejegyzést átfogalmazzátok emberek számára is könnyen olvasható szöveggé. Modorosság és szakmaiaskodás nélkül, mondjátok a lányeget. Erről szól a blogolás.

bicski 2009.01.12. 07:07:50

@David.: Kedves Dávid, köszi a felvetést. Ez egy jogi blog, ám törekszünk a közérthetőségre is.
süti beállítások módosítása