HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Amikor a kamara gyomroz

2008.11.25. 12:00 Bojtár (törölt)

Van ugye ez a kötelező dolog amit úgy hívnak, hogy ügyvédjelölt oktatás. Fiatalokat tovább kell képezni, tanuljanak az öreg atléta inges sokat tapasztalt ügyvédektől stb... Még arra is figyelmet fordít a Budapesti Ügyvédi Kamara, hogy megfelelő "feedback"-et szerezzen a jelöltektől és erre külön nyomtatványt is rendszeresít. De vajon mi történik, ha valamelyik előadáskerüléshez szokott jogász megmondja a tutit? Reméljük azért a kamara egyszer túlteszi magát ezen:

 

BUDAPESTI ÜGYVÉDI KAMARA

Oktatási Bizottság

 

Tisztelt Ügyvédjelölt Kollégák!

 

Az ÜGYVÉDISKOLA I. évfolyama 2008. november 13-i képzési eseményének egyik résztvevője nyilván annak érdekében, hogy ezt a Budapesti Ügyvédi Kamarával és annak Oktatási Bizottságával közölje, az előadásokat értékelő lapra a következőket írta:

 

„Tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy az előadás akkor jó, ha azt önkéntesen hallgatják meg, és ezt az ügyvédjelöltek túlzott szigorral való jelenlétének kikényszerítését nem találom megfelelőnek.”

 

Mindenekelőtt meg kell, hogy jegyezzük, hogy nyilván a sietség okozhatta, hogy kollégánk az előadás minőségét az oktatás kötelező vagy önkéntes jellegével veti össze és nyelvtanilag sem tudta megfelelően összerendezni szavait. Kollégánk az ügyetlenül összeállított mondattal nyilván azt akarta kifejezni, hogy jobb lenne, ha az ügyvédjelöltek oktatása nem lenne kötelező, vagy ha kötelező, legalább enyhébb megítélés alá esne a hiányzás.

 

Minthogy feltételezhető, hogy nem egyedi és egyéni ez a vélemény, az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

 

Egy előadás nem attól jó vagy rossz, hogy kötelező-e meghallgatni, vagy szigorúan veszik-e a hiányzást, hanem tartalma szerint kell megítélni.

 

A jogi szakvizsgáról szóló 5/1991.(IV.4.) IM rendelet 2.§ (2) bekezdése szerint: „A joggyakorlat ideje alatt a jelölt a munkáltatója által szervezett vagy más jogi szakmai oktatásban vehet részt. A munkáltató, illetve a szakmai kamara a szakmai oktatásban való részvételt kötelezővé teheti.“

E rendelkezésre, az ügyvédi hivatás sajátosságaira és arra tekintettel határozta el a Budapesti Ügyvédi Kamara az ügyvédjelölti képzés kötelezővé tételét, hogy az ügyvédkedésről szóló speciális ismereteket ez idő szerint sehol sem tanítják, tehát az ügyvédjelölteknek nem áll módjukban az, hogy ezt a tudást más intézményes képzés keretében sajátítsák el.

 

A hivatkozott rendelet szerint a Budapesti Ügyvédi Kamara nem teheti meg, hogy nem szervezi az ügyvédjelöltek képzését. Az elmúlt évek során, tagjai jelzései alapján, a Budapesti Ügyvédi Kamara azt állapította meg, hogy az ügyvédjelölt képzést célszerű kötelezővé tenni, mert ezzel javíthatja az ügyvédjelöltek szakmai munkáját és felkészítheti őket az ügyvéddé válásra, ezáltal tehermentesítheti munkáltatóikat, hiszen az ügyvédjelöltek képzése a hivatkozott jogszabály értelmében nem csak a szakmai kamarák, hanem a munkáltatók kötelessége is.

 

Az, aki felvételét kérte a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyvédjelölti névjegyzékébe, tudomásul vette és alávetette magát a Kamara belső rendjének, elvárásainak, így többek között annak is, hogy a Kamara kötelezővé teszi az ügyvédjelölti képzésen való részvételt.

 

A Magyar Ügyvédi Kamara 8/1999. (III.22.) MÜK Szabályzatának 15/22. pontja előírja, hogy „Az ügyvéd biztosítsa az ügyvédjelölt részére az ügyvédjelölti oktatásban való részvétel lehetőségét.“

 

A Magyar Ügyvédi Kamara etikai szabályzatának adott pontja, a Budapesti Ügyvédi Kamara vonatkozó határozata és a hivatkozott jogszabály együttértelmezéséből nyilvánvaló, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara által szervezett ügyvédjelölt képzésen az ügyvédjelöltek kötelesek részt venni, és az előadások látogatása nem fakultatív lehetőség a szerint, hogy az adott előadást az ügyvédjelölt jónak vagy fontosnak tartja-e. Ennek megítélése egyébként is csak az előadás meghallgatása után lehetséges.

 

Az előadások színvonaláról közölt véleményüket, mint eddig, úgy a jövőben is köszönjük és figyelembe vesszük az előadások és az előadók válogatása során.

 

Tisztelettel:

dr. Hidasi Gábor

elnök

Oktatási Bizottság

 

Elnökhelyettesi megjegyzés:

Ha valaki egy angol klub , vagy egy francia kaszinó tagja akar lenni, belépéskor el kell fogadja annak szabályait, aszerint a kell a tagsági viszonyát fenntartani, ugyanis a belépés és a tagság nem kötelező.

 

                                                                                                                             Kartársi üdvözlettel:

                                                                                                                             dr. Bérczes Róbert

                                                                                                                             elnökhelyettes

6 komment

Címkék: levél bük

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9787507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caracalla 2008.11.25. 12:42:00

De jó, hogy nem vagyok ügyvédjelölt.

Egyébként egy ilyen brutálisan versenykorlátozó céhnek ugye az mindenképpen speciális jellegzetessége a kluboktól eltérően, hogy nem szórakozás céljából, hanem gazdasági tevékenység végzése érdekében kell belépni.

Míg klubot alakíthatok magamnak sajátot, ügyvédi kamarát nem - további eltérés.

Egyébként az Oktatási Bizottság elnökét a fenti érvelése alapján inkább nem fogadnám fel ügyvédemnek :)

msmester 2008.11.25. 18:24:51

Én ugyan már nem vagyok tag, mert felhagytam az ügyvédjelöltséggel, de azt kell, hogy mondjam, hogy a kamara talán az egyik legszégyentelenebb pénzeszsák az összes hasonló intézmény közül.

Nem elég, hogy pofátlan tagdíjakkal nyúzzák az ügyvédi (és a jelölti) kart hanem tartják a markukat az állami forrásokért is. Ahelyett, hogy jó kijárókként akár a legcsekélyebb engedményeket is elérték volna az ügyvédek érdekében (pl. ingyenes hozzáférés jogszabályokhoz, adatbázisokhoz, közhitelű nyílvántartásokhoz, lehetőség különböző közjegyzői hitbizományok átvételére, egységes felelősségbiztosítási szabályok, segítségnyújtás külföldieknek magyar ügyekben v. magyaroknak külföldi ügyekben stb.) csak ülnek a virtuális babérokon.

Az a sunyítás, ami az ügyvédjelöltekkel kapcsolatban megy egyenesen felháborító: meg kéne végre mondani a joghallgató pórnépnek, hogy ez így nem megy tovább és vagy létszámstopot hírdetni, vagy más eszközökkel letörni a létszámot (pl. ügyvédjelölti minimálbér, pszichológiai alkalmassági vizsga - garantált bukási arány 20 % minimum). Ha egyik sem megy akkor az a végső bizonyíték, hogy az Ügyvédi Kamara semmire sem jó: akkor pedig nincs más hátra, mint a kötelező kamarai tagság eltörlése és a piac majd kiszelektálja a szemetet (ez eléggé jól működik sok más országban). A Kamarából akkor pedig tényleg klub lesz...

Egyébként a már ügyvédként bejegyzettek szellemi és morális szintjét jól jellemzi a Kamara lapjában eldugott fegyelmi eljárásokról szóló ismertető: a totális szakmai és erkölcsi alkamatlanság szép példái sorjáznak... Havi 20-25 ügy kábé. Szép kis szemétdomb. Kár, hogy mi ülünk rajta.

674 2009.04.08. 21:02:30

Néhány évvel ezelőtt szert tettem a MÜK és a BÜK fegyelmi eljárási gyakorlatát ismertető párszáz oldalas könyvecskére. Már-már nosztalgiával gondoltam a néhai Hahota magazin ügyvédvicceire. Aztán rájöttem, hogy néhány vicc talán épp ezen határozatok átfogalmazása útján született.
Ha minden igaz, a kam(a)rában be lehet szerezni. Érdemes.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.04.09. 09:47:19

@674: Nem emlékszel mi volt a kiadvány neve, vagy hogy merre lehet megtalálni? (Guglizás sajnos eredménytelen volt)

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.04.09. 09:48:36

Mármint a kamarán belül kit érdemes zaklatni :)
süti beállítások módosítása