HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

A mi nagy dilemmánk

2009.01.03. 00:40 Bojtár (törölt)

Amikor elindítottuk a blogot, részben egy beküldős-sztorizgatós vonalat is terveztünk, mint a Homár vagy a mostanában divatos terroros blog. Rengeteg ügyvédjelölt sztorink és egyéb hasonló történetünk van betárazva, ezeknek a nagy részét azonban nem merjük publikálni, mivel ott lebeg a szemünk előtt az Ütv. (és az etikai kódex), ami ugye úgy rendelkezik, hogy:

Ügyvéd tv. 8. § (1) Az ügyvédet - ha törvény másként nem rendelkezik - titoktartási kötelezettség terheli minden olyan adatot, tényt illetően, amelyről a hivatásának gyakorlása során szerzett tudomást. (...)

Ez törvényhely elég pontosnak tűnik, de mégsem az. Kollegák között is megoszlik a vélemény, hogy ezt hogyan is kell értelmezni:

1. Aki biztosra mennek és nyugodtan szeretnének aludni, azok azon az állásponton vannak, hogy semmit sem lehet megosztani, amiről a munka során szereztünk tudomást;

2. Vannak olyanok akik szerint, csak és kizárólag az egyébként nyilvános adatokat szabad megosztani másokkal. Pl.: Példák felhozása a cégjegyzékből az ügyfelünkre vonatkozóan (lsd cégjegyzékes bejegyzés). Ez sem teljesen egyértelmű, hiszen elvileg ezzel is okozhatunk kárt az ügyfelünknek.

3. Kicsit lazább álláspont szerint valóban óvatosnak kell lenni, de ennek megfelel, ha csupán az ügyféllel kapcsolatba hozható adatokat tartjuk titokban. Vagyis absztrakt történetet meg lehet osztani másokkal a megfelelő adatok elhagyásával. Pl.: Ügyfél levelek egyes fordulatainak a publikálása.

Mindenki persze rávágná a 3. verziót, de amikor győzködjük a kollégákat, hogy írják meg nekünk a történetüket, akkor hirtelen az 1. álláspontra hivatkoznak. Kíváncsi lennék mások véleményére a kérdésben. Mi az, ami publikálható a munka során keletkező anyagok közül?

2 komment

Címkék: ügyvédi titok

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5842535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tho · poszto.blog.hu 2009.01.05. 15:06:23

Nem hiszem, hogy ez kérdés ,uram. Az Ütv. vagy nagyon álszent akart lenni, vagy csak egy kutyaütő írta ezt a bekezdését. Gondolj tényállásszerű, de képtelen példákra, nem fog nehezedre esni! :)

Szóval imho alapjogok gyakorlásából indulj ki, amíg nem hozható összefüggésbe senkivel, nem lépnek fel adatvédelmi aggályok és nem okozol kárt, addig hajrá!

macibácsi 2009.01.08. 00:14:22

Én a magam részéről a szabályozás céljából indulnék ki, amely az ügyfél érdekének védelme.
Amennyiben az ügyfél érdeke nem sérül (tehát nem azonosítható a kiléte, az olvasók nem kapnak olyan információt, amellyel visszaélhetnek, vagy ellenérdekű fél nem kap tanácsot taktika megválasztásához...) akkor az esetleírás publikálható. Hiszen elképzelhető olyan eset is, amikor az ügyfélnek kimondottan érdeke a nyilvánossághoz fordulás, és erre ő maga ad engedélyt.
süti beállítások módosítása