HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Bojtár sztrájk!

2009.01.04. 13:20 Bojtár (törölt)

Január 5-10.: A 2500 közül több, mint 300 ügyvédjelölt kapja kézhez a felmondólevelét. Az indoklás általában lakonikus: "A gazdasági helyzetre való tekintettel, az Ön foglalkoztatása többé nem rentábilis". A következő napokban majdnem 900 jelölttel közlik, hogy a bejelentett minimálbéren felül hasonló indokok miatt több fizetés nem jár. A kocsmák tele vannak csalódott és demotivált jelöltekkel.

Január 20.: Félévkor közel 1200 új jogász végez a jogi karokon, és árasztja el a munkaerőpiacot főleg Budapesten. A válság tovább gyűrűzik. Az ügyvédjelöltek átlagkeresete minimálbérre csökken, amelyből nekik kell fizetniük a járulékaikat és a kamarai tagdíjat. A válság miatti alacsonyabb ügyvédi munkadíjak mellett a munkateher iszonyatossá válik.

Február 1.: Országos felháborodást kelt az eset, amikor egy ügyvédjelöltet holtan találnak egy ablak nélküli irattárban, ahol 5 napig alvás nélkül végezte egyedül egy cég átvilágítását.

Február 1. 20:00: Az ügyvédjelöltek fáklyás felvonulása a Kossuth téren, ahonnan a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elé vonulnak. A felvonulás nem volt incidensektől mentes, néhány elkeseredett jelölt kövekkel bedobja a Kamara frissen felújított épületének ablakait. A Kamara tragikusnak tartja az esetet, de szerintük inadekvát és eltúlzott a jelöltek reakciója.

Február 2.: A jelöltek szószólója bejelenti, hogy egyesületet alapítanak az érdekeik védelmére, majd a frissen megválasztott delegáltakkal együtt alakuló gyűlést tartanak a Batthyány-örökmécsesnél és esküt tesznek.

Február 22.: Négy hiánypótlás után végre sikerül bejegyeztetni az Ügyvédjelöltek Demokratikus Közhasznú Egyesületét (ÜDE). A válság tovább gyűrűzik, a jelöltek közel 2/3-a veszítette el az állását, fennmaradó részük iszonyatos körülmények között dolgozik. Az ÜDE általános sztrájkot hirdet.

Február 23.: Az V. kerület forgalma reggelre megbénul, amikor a sztrájkolók BMWkkel és AUDIkkal állják el az ügyvédi irodákhoz vezető utakat. A rendőrség tehetetlen, nem mernek intézkedést foganatosítani a jogászokkal szemben. A szolidaritás nagy, csak a nemzetközi irodákban vette fel a munkát pár tucat jelölt.

Február 27.: A sztrájk négy napja tart. A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) és az ÜDE nem tudott megállapodni az elégséges szolgáltatásokról. Közben az ügyvédi tevékenység az összeomlás szélén áll. A rendkívüli helyzetre tekintettel a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó több ezer törvénytárat nyomtat a legfontosabb jogszabályokkal, ugyanis az ügyvédek nem tudják használni a Complex jogtárat, továbbá az elektronikus eljárások teljesen leállnak. Az 1. számú Körzeti Földhivatal környékén a taxik és luxusautók megbénítják a forgalmat. A Fővárosi Bíróságon pedig az egyik ügyvéd dührohamot kapott, ugyanis nem hitte el, hogy létezik harmadfok.

Március 2.: A sztrájk országos méretűvé duzzad. Az egyeztető tárgyalásokon továbbra sem születik megállapodás a bérminimumról és a kvótáról az ÜDE és a MÜK között. A miniszterelnök az országgyűlés előtt kifejti, hogy a sztrájk a jogbiztonságot veszélyezteti, az ellenzék szerint a kormány ellehetetleníti a jogászokat. Dr. Parti Tamás a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke egy rádió interjúban támogatja a tiltakozásokat, és a közjegyzők által ellátható jogi tevékenységekről beszél.

Március 7.: Magyar György kocsijára hajnalban ismeretlenek az "így jár minden fösvény zugügyvéd" feliratot festik. A térfigyelő kamerák felvételei szerint az elkövetők símaszkot és Boss öltönyt viseltek. A BÜK 24 órás rendőri őrizetet kér.

Március 11.: A MÜK rendkívüli közgyűlésen határoz, ahogy ők fogalmaznak, az "ideiglenes jelöltek alkalmazásáról". A 2/2009 (III.11) MÜK szabályzat támogatja a környező országok magyarul beszélő jogászainak a munkavállalását, és lehetőséget teremt ghánai állampolgárok számára a kamarai tagságra. Részükre 1 hetes intenzív tréningen biztosítanak, ahol a magyar nyelv alapjait, valamint fizetési meghagyások és változásbejegyzési kérelmek írását sajátíthatják el. Az ÜDE sztrájktörést emleget.

Március 14.: Az első afrikai csoport megérkezése után egy nappal a sztrájkolók elkeseredettségből kukákat és talárokat gyújtanak fel, és az utcán tombolnak. Az események a világsajtóban vezető hírként szerepelnek. A lengyel ügyvédjelöltek kifejezik a szolidaritásukat, és szimpátia tüntetést tartanak Varsóban.

Március 15.: Az ünnepi rendezvényeken mindenhol ügyvédjelöltek szavalják Petőfi: Föltámadott a tenger c. versét. A "bojtárokat" nagy szimpátia övezi. Dr. Gaudi Nagy Tamás tiltakozásul kilép a Kamarából.

Március 20.: A kormány a nagy nyomásra bejelenti az ügyvédjelölt-mentőcsomagot, melyben 50 ezer forint támogatást biztosít a jelölteknek havonta. A jogi karok dékánjai üdvözlik a kormány bölcs és előrelátó intézkedését. Az ÁSZ tiltakozik az újabb hitelfelvétel miatt, és a a felületes megoldások helyett a jogászképzés átstruktúrálását javasolja.

Március 21.: Az ÜDE elégedett, és a sztrájkot beszünteti. A környező országokból egy ügyvédjelölt sem érkezett, a ghánai küldöttség nagy része pedig a rendőrség értesülése szerint Nyugat-Európába szökött.

Forrás:MTI

10 komment

Címkék: vélemény sztrájk

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr35855647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macibácsi 2009.01.08. 00:23:56

"A Fővárosi Bíróságon pedig az egyik ügyvéd dührohamot kapott, ugyanis nem hitte el, hogy létezik harmadfok."

Ejha. Nagyon jó írás.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.11. 14:20:51

Ez vidám, ráadásul képekkel illsuztrálva...grat, meg kösz, meg izé....

;)

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.01.12. 16:33:44

Egy ügyvéd pedig dührohamot kapott az egyik postafiókban, miután megtudta, hogy nincs ügyvédi nap.

:)

ugyvedblog.admin 2009.01.17. 18:45:13

Fantasztikus írás, gratulálok. Eddig csak a zugügyvéd.blog.hu olvasója voltam, de máról ezt is felveszem a kedvencek közé :)

erőmű 2009.02.01. 09:11:33

Nemrég tettek ki a DLA-ból 5 fiatalt. Mondanám, h kitartás, de ez a kifejezés sajnos csúnya mellékjelentéssel bír.

Úgyhogy csak így tovább, T. Bojtár!

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.02.01. 15:11:38

@erőmű: Ennyire drasztikusan csökken a munka mennyisége? (DLA az Horváth & Partners?)

erőmű 2009.02.01. 17:40:15

@Bojtár: Az.
A munka mennyisége meg csökken. Rossz hír, hogy ezt utoljára a jelöltek érzik meg, de őket teszik ki a legkönyebben.

Ödönke001 2010.01.12. 17:42:19

Támogatom az eféle törekvéseket....
érdekképviselti szervezetet kellene létrehozni!!! minden sanyarú ügyvédjelölt ide:D
süti beállítások módosítása