HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Körözési fotók, Lombroso és a stigmák

2009.02.10. 14:56 bicski

Egy Cesare Lombroso nevű olasz elmeorvos 1876-ban megjelent és óriási feltűnést keltett könyvében azt a tételt állította fel, hogy a gonosztevőnek a szervezete és veleszületett hajlamai már eleve különböznek a rendes emberek testi és lelki berendezésétől.

Lombroso szerint ezek az emberek jól felismerhető testi-lelki rendellenességekkel, stigmákkal rendelkeznek (pl. nagy fülek, hegyes fej, beesett homlok), mely rendellenességek a született bűnözők társadalomellenes magatartásának képezik az alapját. Kapcsolatot látott továbbá az egyes "stigmák" és az egyes bűncselekményfajták között, így például a gyilkosokat szűk koponya és domború pofacsont, a tolvajokat sűrű szemöldök és kicsi nyugtalan szemek, alacsony homlok jellemzik, és így tovább. Lomroso profeszor 1872-ben felboncolta egy idős calabriai bandita holttestét, akit előzőleg már a börtönben is megvizsgált. A koponyán rendellenességet észlelt, egy homorulatot a nyakszirt táján, amely - szerinte legalábbis - a normális embereknél nem létezik. Felfedezéséről így írt: "Annak a koponyának a láttán hirtelen, mintha villámfényben látnám, megvilágosodott a bűnözőtermészetének kérdése - a bűnöző olyan atavisztikus lény, amelyben ismét testet ölt a primitív ember meg az alsóbbrendű állat."

Lombroso elméletét tételesen, többszörösen és oda-vissza megcáfolták. De ahogy a mugshotdujour.com oldalt tanulmányozzuk, e bűnügyi fotók alapján igenis félő, hogy valami igazság mégiscsak volt abban amit a professzor leírt. Közös kedvencünk a bad hair day, egy misét azonban ők, továbbá ők is megérnek. Megtekintés mindenkinek csak saját felelősségre ajánlott, míg képet a bűnügyi személyes adatokra tekintettel nem teszünk ki.

UI: egyébként pedig szégyen gyalázat, hogy Lombrosonak nincs magyar nyelvű szócikke Wikipedián.

4 komment

Címkék: mugshot lombroso

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr28933643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RMP 2009.02.10. 17:30:55

"egyébként pedig szégyen gyalázat, hogy Lombrosonak nincs magyar nyelvű szócikke Wikipedián."

Tessék akkor elkezdeni írni! :)

bicski 2009.02.10. 17:40:48

@raddi: nem-nem. Én írni blog, Te írni Lombroso

öntelt radírpók 2009.02.10. 22:14:34

hajjaj, ha valaki ma nagyon-nagyon aktuális, az Lombroso

beugrott pár arckép, amit az elmúlt napokban a kelleténél többször láttam
süti beállítások módosítása