HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Szolgálati közlemény - szigorítás a jelöltek foglalkoztatásának feltételeiben

2009.04.14. 06:55 bicski

Annak érdekében, hogy a kedves kollégák ne a közlönyből sokkolják magukat, ajánljuk minden érdekelt szíves figyelmébe az igazságügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvény frissen parlament elé terjesztett tervezetét, ami szigorítja az ügyvédjelöltek foglalkoztatásának feltételeit:

A Javaslat szerint ügyvédjelöltet csak az ügyvédi kamara által – törvényi feltételek teljesítése esetében – erre feljogosított ügyvéd foglalkoztathat. A jogosultság megszerzésének feltétele, hogy az ügyvéd a kérelem benyújtását megelőzően legalább két évig megszakítás nélkül (nem szünetelő) ügyvédi tevékenységet folytasson, ne álljon fegyelmi büntetés hatálya alatt, továbbá biztosítsa az ügyvédjelölt foglalkoztatásához szükséges, a Magyar Ügyvédi Kamara szabályzatában meghatározott tárgyi feltételeket. Az ügyvédjelölt megfelelő színvonalú alkalmazása és az alkalmazással járó ügyvédi feladatok teljesítése érdekében egy ügyvéd egyszerre legfeljebb három ügyvédjelöltet foglalkoztathat; ez a szabály az ügyvédi irodán belüli alkalmazás esetében is irányadó.

A fentiekkel összhangban bevezetik az ügyvédjelöltek névjegyzékéből való törlés azon esetét is, mikor a foglalkoztató ügyvédnek megszűnik a foglalkoztatási jogosultsága és a jelölt három hónapon belül arra jogosult ügyvéddel, ügyvédi irodával nem létesít ügyvédjelölti munkaviszonyt.

Az átmeneti rendelkezések szerint a 2009. december 31. napján ügyvédjelölti névjegyzékben szereplők számára az ügyvédjelölti tevékenység 2013. január 1. napjáig történő folytatásának és az ügyvédjelölti joggyakorlat kamarai igazolásának nem feltétele az, hogy az ügyvédjelöltet foglalkoztató ügyvéd a foglalkozatási jogosultsággal rendelkezzen. Ha azonban a megjelölt időtartam alatt az ügyvédjelölt másik ügyvéddel létesít munkaviszonyt, ennek az ügyvédnek már rendelkeznie kell foglalkoztatási jogosultsággal.

Végül pedig győz az ügyvédiskola: Az ügyvéd számára az ügyvédjelölt foglalkoztatásával kapcsolatban előírt kötelezettség, hogy az ügyvédjelöltnek a kamara által szervezett képzésben történő részvétel lehetőségét biztosítania kell és ennek érdekében a képzés idejére őt a munkavégzés alól mentesíteni köteles.

9 komment

Címkék: szolgálati közlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr371063172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.04.14. 09:47:26

Szívás lesz az olyan ügyvédi irodákban ahol pár vezető ügyvéd dolgozik sok jelölttel és a többi ügyvéd megbízott. Ilyenkor ha átmennek a megbízottakhoz a jelöltek akkor egy kis adminisztrációs "kellemetlenséget" fog nekik okozni pl.: a jelöltek fizetése.

Ugyanakkor a papíron alkalmazott ügyvédjelöltek helyzete kicsit megnehezedik.

ababababa 2009.04.14. 10:13:25

Egy nagy rakat iroda nem fog működni ezzel a hármas limittel. Megjelennek majd az ilyen-olyan néven futó paralegal állások, ahol az egyetemet végzetteket azzal kecsegtetik majd, hogy megfelelő teljesítmény esetén akár még ügyvédjelöltek is lehetnek, bekerülve a Nagy Triászba...

674 2009.04.14. 21:26:21

Lesz olyan legalább két éve szünet nélkül praktizáló ügyvéd, aki nem fog bejelentkezni ebbe a regiszterbe?
Másrészt, arról nem szól a fáma, hogy pontosan milyen feltételekhez köti majd a kamara az ügyvédjelöltek alkalmazását. (Vagy csak én olvastam kicsit felületesen.) Itt lesz egy komoly eszköz a kamara kezében, hogy kiszórjon tetszőleges számú ügyvédet ezáltal is mesterségesen csökkentve az ügyvédjelölti álláshelyek számát. (Eddig is jót szórakoztam azon, hogy legalább 6nm helyet kell a jelöltnek biztosítani az irodában. Ezt viszont simán fel lehet vinni 60-ra, és máris kiesett az ügyvédek nagyrésze mint lehetséges foglalkoztató.)

Esetleg a GVH, mint a kamarák ősellensége rávethetné magát erre a szabályra, mint versenykorlátozó rendelkezésre, és kicsit odaszólhatna a képviselőknek, hogy ezt így nem kéne elfogadni. Ha pedig a minőségi szolgáltatással jön a kamara, akkor lehet beszélgetni arról, hogy ki a jobb szabályozó: a piac vagy a kamara.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.04.15. 11:06:14

El kell húzni vidékre, én már látom. Ha kis pechem lesz, pont nem fogok végezni ebben a szemeszterben, akkor pedig csak decemberben lesz diplomám - tehát a 2009. dec. 31-et már meg is szívom. Jujjaj!

bicski 2009.04.15. 13:11:33

@Kicsi.Sati: nem lehet, hogy külföldet szerettél volna mondani, ezt a projektet ugyanis most nem a BÜK szintjén, hanem törvényileg és az ország egész területére (étsd_ vidékre is) kiterjedően csinálják (igaz a BÜK-nek jó része van benne)

macibácsi 2009.04.15. 16:26:51

@dr. Káky Álmos:

Lehet, hogy azt is megérjük majd, hogy a jelölteknek felvételizniük kell a kamarába... mert nem csak azt szeretnék meghatározni, hogy ki fogadhat, hanem azt is, hogy kit.

bicski 2009.04.15. 16:44:51

@macibácsi: a hibás megközelítés ott mutatkozik, hogy a BÜK - ahelyett, hogy egyszer végre a saját háza táján tenne rendet - jobb híján a jelölteket szívatja.
Azzal kezdték, hogy nagy durral bevezették az Ügyvédiskolát, melyet többek között magam is az IM-nél panaszoltam be. Hidasi Doktor "harmadikgenerációs" Gábor eredeti elképzelése szerint ugyanis az ügyvédiskola 3 teljes évének elvégzése mindenkire kötelező lett volna, továbbá akkor sem lett volna pardon, ha valaki 2 évig bírósági fogiként tevékenykedett.

Tehát ahelyett, hogy bevezetnék a kötelező ügyvédi oktatást és tennének annak érdekében, hogy ügyvédként szabadabban lehessen - ki-kinek érdeme szerint - vállalkozni, a jelölteket pitiztetik minden hülyeséggel. Lásd bojtarok.blog.hu/2008/11/25/amikor_a_kamara_gyomroz

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2009.04.22. 01:57:31

újabb szopatása az ügyvédjelölteknek... sok helyen mindent a jelölt csinál, ezek után mi fog változni? hehe, már látom előre! te fiam, most kerültél ki az iskolapadból, hogy pi....ába képzeled h jelölt leszel azonnal? először lehúzol 1-2 évet (amiből simán 3-4 lesz) mint fénymásoló, FMV, VH, FF lefűző mappázó h.gyerek aztán talán megfontolom, h átveszlek ügyvédjelöltnek... pffff. persze azt is csak akkor, ha a béla fiam átmegy mostmár 4-edszerre a szakvizsgán és megüresedik az értékes, hőn áhított HARMADIK ügyvédjelölti hely! lol.. viccc

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.04.22. 02:24:04

@bicski: KicsiSáti most szomorúan néz... :(
süti beállítások módosítása