HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Filmajánló (18+): Bebukottak

2008.12.10. 08:00 Bojtár (törölt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magamban mindig csak keserűen "mosolygok", amikor felszínre kerülnek büntetés-végrehajtásos és nevelőintézetes rémtörténetek, mint a tegnapi Index-címlapos cikkben írott gyermekprostitúció, ugyanis az ilyen esetek arrafelé sajnos egyáltalán nem számítanak rendkívüli eseményeknek.

Pár hónapos ügyészségi pályafutásom során BV ügyész mellé voltam beosztva, és minden hétre jutott egy hasonló vagy még durvább történet azoknál, mint amik a médiában általában meg szokottak jelenni. Ezek a hírek sajnos a jéghegy csúcsai. Azok a rendkívüli esetek, amelyeknél nem működik a ködösítő gépezet és kiborul a bili. Ilyenkor hoznak általában egy látványos álintézkedést, megnyugtatják a polgárokat, majd minden folyik tovább a szokásos módon.

A cikkről jutott eszembe egy méltánytalanul hanyagolt magyar dokumentumfilm a 80-as évekből: a Bebukottak. A film a fiatalkorúak börtönét mutatja be a maga nyers és őszinte valójában, a brutális beilleszkedési rítusoktól kezdve a mindennapi tespedésen és félelem szülte erőszakon át egészen a kilátástalan életig, ami a fogvatartottakra vár a szabadulásuk után.

"A börtönben alapvetően fontos a hierarchia kialakítása és betartása. Ha gyönge a jövevény, akkor csicska lesz, vagyis az erősebbek rabszolgája. Vagy pedig köcsög, tehát homoszexuális kielégülés tárgya. Az élet rendje az erőszakon alapul. Ha valaki odakint nem így képzelte el a társadalmat, idebent csakis ezt tanulhatja. Vad képzetek támadnak bennük, ha a kiszabadulásra, a külvilágra gondolnak. Sokan univerzális bosszúvágyukat ecsetelik: robbantgatni, ciánkálkival mérgezni, vírussal ölni, leszámolni szeretnének a kintiekkel.(MNFA)"

 

Részlet a filmből (18+):

Ha jól emlékszem, volt egy időszak, amikor durvasága és erőszakossága miatt a film be is volt tiltva. Az biztos, hogy ma 18 karika nélkül nem úszná meg, ha egyáltalán le lehetne adni valamelyik tévében. Mindenesetre ez egy "must see" kategória minden büntetőjoggal foglalkozó jelöltnek.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr73813598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.12.11. 20:02:42

No, kedves bojtárok, szeretnélek kirakni benneteket a kskozlony.blog.hu olvasnivaló rovatába, már csak a kollegiális kapcsolat és a blog minősége okán is.
Szabad?

StopSzmog 2008.12.28. 18:49:49

(Monory) Mész András rendező és Klöpfler Tibor operatőr , 1984

"Nem volt rejtett kamera, ez még a régi, sziszifuszi dokumentumfilmes munkamódszerrel készült. Mész és Klöpfler jó hosszú időre beköltözött a kóterba, hogy a bentlakók megszokják őket és természetesen viselkedjenek előttük. Aztán előkerült a kamera is"

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2008.12.29. 00:41:06

Erre az idézetre én is emlékszem a port.hu-ról. De szerinted tényleg igazi a felvétel, nem csak reprodukció?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.23. 09:11:55

ez a jelenet megrendezett, nyilván, de végül is mindegy, hiszen dettó ugyanígy megy a valóságban is.
süti beállítások módosítása