HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

BH#7: Ügyvédjelölti reklámért keményen büntet a kamara

2009.01.18. 14:11 bicski

A jelölt ideális esetben az ügyvéd irányítása (és felelőssége, lásd BH2000.196) mellett tevékenykedik, papíron pedig minden ügyfél az ügyvédé. Gyakorlatilag azonban mégsem zárható ki, hogy egy bojtár valamilyen úton és módon „saját ügyfélre” tegyen szert. Egyes principálisok – még ha nem is adnak fizetést vagy egyenesen "tandíjat" fizettetnek – igen rugalmasak a bojtár által hozott ügyfelek esetén. A múlt század kezdetén virágzó fenyítő jog gyakorlása helyett ugyanis a principális a jelöltjét ma már akár ügyvéd-társként is kezelheti. Ezt tisztán mutatja az a jelenség, mikor az ügyvéd bizalmába férkőző jelölt a "tanulóévek" lejártával "lelép", egyben pedig rántja magával az iroda/ügyvéd fél ügyfélkörét.

Ha már az ügyfélszerzés, az ügyvédi reklám és a bojtárok kapcsolatánál tartunk, meg kell jegyezni, hogy az ügyvédi reklám engedélyezésével az ügyvédek igen komoly előnyre tehetnek szert a bojtárok ügyfélszerzési erőfeszítéseivel szemben. A reklámból ugyanis a bojtár közvetlenül nem profitálhat, annak lehetősége az ügyvédjelöltet nem illeti meg, melyet alább bemutatandó elvi határozatában a Legfelsőbb Bíróság is megerősített (BH2006. 378). A tényálladék szerint a jelölt kollega már közvetlenül az egyetem elvégzése után komoly ügyfélre tett szert, továbbá ingyenes ügyvédi tanácsadást is reklámozott. Ezt a kamara azonban nem nézte jó szemmel, ezért aztán a kollégát törölték az ügyvédjelölti névjegyzékből.

Az ügy érdekessége, hogy a fenti előtörténettel rendelkező volt jelölt kollega szakvizsga után kérelmezte ügyvédként történő felvételét a kamarába. E kérelmet azonban a korábbi törlésre való tekintettel a kamara arra való hivatkozással tagadta meg, hogy az ügyvédi törvény szerint az ügyvédjelölti névjegyzékből való törlés jogkövetkezményei azonosak az ügyvéddel szemben alkalmazott kizárás fegyelmi büntetéssel és annak következményeivel. Eszerint pedig akit kizártak, a kizáró (törlést elrendelő) határozat jogerőre emelkedésétől számított 10 évig nem vehető fel a kamarába. Ez pedig igen komoly büntetés egy kis reklámozásért.

A határozat teljes szövege alant található:

A felperes egyetemi tanulmányai alatt a C. Szövetkezetnél dolgozott taxisként és személyfuvarozás folytatására irányuló egyéni vállalkozó igazolványa alapján gyakorolta taxis tevékenységét. A szövetkezet és a felperes 1999. augusztus 1-jén megbízási szerződést kötött, melynek értelmében a felperes a szövetkezet jogi és peres képviseletének, meghatározott jogi ügyeinek kezelésére, vezetőségi ülésein való részvételre volt köteles. E szerződésre tekintettel nevezett a szövetkezet újságjában hirdetést jelentetett meg, melyben ingyenes ügyvédi tanácsadást is reklámozott. Mindeközben a felperes több ügyvéd alkalmazásában ügyvédjelölt volt. A szövetkezet elnöke a felsorolt felperesi tevékenységeket az ügyvédi kamaránál bejelentette.

Az ügyvédi kamara a felperest 2001. január 18-án jogerőre emelkedett határozatában törölte az ügyvédjelöltek névjegyzékéből. A döntésben rámutattak arra, hogy a felperes jelöltként nem köthetett megbízási szerződést, nem vállalkozhatott és magát ügyvédként feltüntetve nem reklámozhatta.

Ilyen előzményeket követően a felperes 2001. május 7-én kérte a Budapesti Ügyvédi Kamarába egyéni ügyvédi tagként való bejegyzését. Az alperes határozatában helybenhagyta a felperes ügyvédi bejegyzési kérelmét elutasító elsőfokú határozatot. Döntését arra alapította, hogy az ügyvédjelölti névjegyzékből való törlés jogkövetkezményei azonosak az ügyvéddel szemben alkalmazott kizárás fegyelmi büntetéssel, márpedig bizonyos ideig nem vehető fel a kamarába az, akit a kamarából kizártak. A felperes keresetében a kamarai határozatok hatályon kívül helyezését kérte, továbbá az elsőfokú szerv új eljárásra kötelezését azzal, hogy a kamara felvételi kérelmének tegyen eleget. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével a felperes keresetét elutasította. Indokolása szerint, ha egy ügyvédjelöltet az ügyvédjelöltek névjegyzékéből való törlés fegyelmi büntetéssel sújtottak, akkor a büntetés későbbi jogkövetkezménye az ügyvéddel szemben alkalmazott kizárás fegyelmi büntetés jogkövetkezményével azonos. Ez attól független, hogy az ügyvédjelölt nem tagja a kamarának. Ennélfogva egyértelmű volt, hogy jogszerűen határozott az alperes, amikor a felperes ügyvédi bejegyzési kérelmét elutasította. Az ítélet ellen a felperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, melyben az ítélet hatályon kívül helyezését és az alperes kamarai felvételi kérelmének elfogadására kötelezését kérte. Kérelmében az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény (a továbbiakban: Üt.) 13. §-ának (4) bekezdésére, 15. §-ának (1), (2) és (3) bekezdésére, 95. §-ának (2) bekezdésére, 96. §-ának (2) bekezdésére, 98. ának (2) bekezdésére, 99. §-ának 1/d. pontjára, 65. §-a (3) bekezdésére, 66. §-ának (1) és (2) bekezdésére, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara 8/1999. (III. 22.) számú szabályzatára hivatkozott. Sérelmezte felülvizsgálati kérelmében a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4.) IM rendelet 1. §-ának (3) bekezdésének megsértését is.

Az alperes felülvizsgálati ellenkérelmében a jogerős ítélet hatályában fenntartását kérte.

A felülvizsgálati kérelem alaptalan.

Az Üt. 37. §-ának a) pontja szerint fegyelmi vétséget követ el az az ügyvéd, aki az ügyvédi tevékenység gyakorlásáról szóló jogszabályban, illetve az etikai szabályzatban meghatározott kötelességét vétkesen megszegi. Az Üt. 13. § (4) bekezdése értelmében, akit a kamarából kizártak, a kizáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 10 évig nem vehető fel a kamarába. Az Üt. 101. §-a értelmében a törvénynek az ügyvédekre vonatkozó rendelkezései az ügyvédjelöltekre megfelelően irányadók. A felperest fegyelmi eljárás lefolytatása eredményeként törölték az ügyvédjelöltek névjegyzékéből.

Jelen perben a felperes arra hivatkozott, hogy őt nem a kamarából zárták ki, hanem az ügyvédjelölti névjegyzékből törölték, így az idézett rendelkezések rá nem vonatkoznak, mert - mint állítja - az ügyvédjelölt nem tagja az ügyvédi kamarának, vele szemben a felsorolt szabályokat alkalmazni nem lehetett volna.

Ezzel az állítással ellentétben áll az Üt. 101. §-ának idézett rendelkezése. Az Üt. 66. §-ának (2) bekezdése továbbá kimondja, hogy az ügyvédjelölti névjegyzékéből való törlés jogkövetkezményei azonosak az ügyvéddel szemben alkalmazott kizárás fegyelmi büntetéssel. Ha ezek a jogkövetkezmények azonosak, akkor nem vehető fel a kamarába az, akit mint ügyvédjelöltet a névjegyzékből töröltek. Mindezekhez képest alaptalanok a felperes egyéb jogszabálysértésre való hivatkozásai, mert azok vagy az ügy érdemével nem függenek össze, vagy olyan eljárási szabálysértéseket állítanak, amelyek nem hatottak ki az ügy érdemének elbírálására. A Fővárosi Bíróság ennélfogva jogerős ítéletében jogszerűen állapította meg, hogy az ügyvédjelöltek névjegyzékből való törlés jogkövetkezményei azonosak az ügyvéddel szemben alkalmazott kizárás fegyelmi büntetéssel. Így az Üt.-ben meghatározott időn belül valóban nem vehető fel az ügyvédi kamarába az, akit korábban az ügyvédjelöltek névjegyzékéből töröltek.

Tekintettel arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati eljárás lefolytatása alapján azt állapította meg, hogy a felülvizsgálati kérelemben hivatkozott felülvizsgálati ok mégsem áll fenn, a jogerős ítéletet az 1952. évi III. törvény 275. § (3) bekezdése értelmében hatályában fenntartotta. (Legf. Bír. Kfv. II. 37.015/2006. sz.)

15 komment · 4 trackback

Címkék: bh bojtárt szívatnak

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr94884236

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bumm... bumm... bumm... bumeráng! 2012.10.15. 14:05:15

Pénteken megjelent a Bumeráng nyomtatott kiadása, a Bumeráng magazin. Nem aprózták el: rögtön 150 ezret nyomtak belőle. Nagyon kíváncsi voltam, mi sül ki abból, ha egy népszerű reggeli rádióműsor nyomtatott formát ölt, de szombat reggel a bozsoki újs...

Trackback: Bumm... bumm... bumm... bumeráng! 2012.10.15. 14:05:10

Pénteken megjelent a Bumeráng nyomtatott kiadása, a Bumeráng magazin. Nem aprózták el: rögtön 150 ezret nyomtak belőle. Nagyon kíváncsi voltam, mi sül ki abból, ha egy népszerű reggeli rádióműsor nyomtatott formát ölt, de szombat reggel a bozsoki újs...

Trackback: Bumm... bumm... bumm... bumeráng! 2012.10.15. 14:02:43

Pénteken megjelent a Bumeráng nyomtatott kiadása, a Bumeráng magazin. Nem aprózták el: rögtön 150 ezret nyomtak belőle. Nagyon kíváncsi voltam, mi sül ki abból, ha egy népszerű reggeli rádióműsor nyomtatott formát ölt, de szombat reggel a bozsoki újs...

Trackback: Bumm... bumm... bumm... bumeráng! 2012.10.15. 14:02:29

Pénteken megjelent a Bumeráng nyomtatott kiadása, a Bumeráng magazin. Nem aprózták el: rögtön 150 ezret nyomtak belőle. Nagyon kíváncsi voltam, mi sül ki abból, ha egy népszerű reggeli rádióműsor nyomtatott formát ölt, de szombat reggel a bozsoki újs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.01.18. 14:34:11

Sztem itt nem a reklámon van a hangsúly, hanem, hogy a jelölt majdnem zugírászkodott. Nem értem miét nem volt annyi esze, hogy a főnökével kötött megbízást a szövetkezet, de hogy ezt még le is jelentik a kamarának.... A reklám már csak hab a tortán :)

Tanulság: Minden jelölt olvassa el az Ütv-t és az etikai kódexet legalább 1x

macibácsi 2009.01.18. 15:10:21

"A Fővárosi Bíróság ennélfogva jogerős ítéletében jogszerűen állapította meg, hogy az ügyvédjelöltek névjegyzékből való törlés jogkövetkezményei azonosak az ügyvéddel szemben alkalmazott kizárás fegyelmi büntetéssel."

Ezt az alaptételt többször elismétli a BH, bár nem derül ki tisztán, hogy hogyan jutottak erre a következtetésre.

Azt gondolom, hogy érvelés eléggé sántít: mert ugye pusztán attól, hogy két dolog minden elemében megegyezik, még nem lesz ugyanaz: hiszen ez a két-külön-dolog voltából fakad. Joggal feltételezhetjük, hogyha a jogalkotó szándéka az lett volna, hogy a jelölt névjegyzékből való törlése megegyezzen az ügyvédek kamarából kizárás büntetésével, akkor ezt explicit ki is mondja. Ilyen súlyos joghátrányok alkalmazásakor nem szerencsés, ha a bíróság "beleérti" a jogszabályba a saját álláspontját.

Még akkor sem, ha azzal a konkrét ügyben egyébként teljesen egyetértek.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2009.01.19. 01:57:42

én meg nem értek egyet ezzel, hiszen sok tekintetben az ügyvédjelölt azonos jogállással rendelkezik mint maga az ügyvéd, leszámítva, ha e LB előtt nem járhat el mert oda Jogi szakvizsga kell. Ez a rohadt kamara meg amúgy is a bögyömben van, mert egy kommunista vállalatra emlékeztet az egész. 1 van belőle, és ha ki akarnak baszni veled akkor nem tudsz mit csinálni. Max mehetsz Strasbourgba. Nemtudom, minden államban egy kamara van?
"Az Üt. 37. §-ának a) pontja szerint fegyelmi vétséget követ el az az ügyvéd, aki az ügyvédi tevékenység gyakorlásáról szóló jogszabályban, illetve az etikai szabályzatban meghatározott kötelességét vétkesen megszegi." Ha bele értik az ügyvédjelöltet is akkor vegyék arra a kibaszott fáradtságot, h expressis verbis belerakják. Én sajnálom a srácot mert 5 évig szopott meg utána 3 évig, próbál megélni, és mi a hála? Kizárják. Az meg mindennek a teteje h a kamara elnökével bratyizó LB tagok olyan jsz. helyre hivatkoznak ami a saját kis elképzelésüket alátámasztja. Mind1. csak felhúzom magam mindig az LB -én.

zaragozaB410 2009.01.19. 06:56:35

Momentán a szőr fel áll a hátamon ha meghallom, hogy ügyvéd, de törvényileg szabályozott, hogy dögöljön éhen? Ez megint az az eset amikor 5-en ötféleféle képen értelmezünk bizonyos szabályokat. A bónusz, hogy van egy kellőképpen korrupt kamara hozzá.

jog-ász 2009.01.19. 07:14:05

azt azért meg kéne nézni hogy az ügyvédi törvény kimondja e(gyanitom igen) hogy az ilyen meg olyan szabályokat a jelöltre is alkalmazni kell-e.

teknős 2009.01.19. 07:20:11

Az, hogy ez az ország annyira élhetetetlen, az nem utolsósorban annak köszönhető, hogy az elmúlt 20 évben ontották a jogászokat az egyetemek.
Ennek most egy egész ország lett a foglya. A rothadt sok jogász érdekelt abban, hogy bonyolult szabályozás mellett vedd igénybe az ő szolgáltatásaikat.

Eközben a jogi doktorok, nem képesek egy normális mondat leírására. Aztán azt a zagyvalékot, amit összeizzadnak jogi nyelvnek nevezik.

Az a jogász, akinek 100 fölött van az IQ-ja , vagy sztárügyvéd lesz, vagy valami vezető ügyész vagy magasbeosztású bíró. És igen, sünt a tápcsatornájukba!

OftF 2009.01.19. 07:50:02

Van Magyarországon kamara, aki minden kollégát egyenrangúnak tekint, és hagyja a tudást érvényesülni? Egy kamarának nem az lenne a kizárólagos célja, hogy a szakma minden tagját védje? (Ez nem költői kérdés, tényleg nem tudom.) Ezt a feladatát az ügyvédi kamara speciális helyzetéből adódóan könnyedén ellátja, s a fennmaradó erőivel a saját tagjait szivatja. Még örülhettek is, mert ott van például az építész kamara, akinek csak ez utóbbira van ereje, és képessége. Viszont ebben jeleskedik.

bicski 2009.01.19. 08:13:32

A kontárokkal szembeni fellépés igenis szükséges. A kamara egyébként normálisan is működhet, nem kell feltétlenül rosszat látni benne. Különösen oktatás területén mozdulhatnának meg, ekként a jelöltek alig várják, hogy a jelöltszívatás szervezett formája, az ún. "ügyvédiskola" mellett létrehozzák a valódi ügyvédiskolát, ahol az ügyvédeknek is kötelező szakmai továbbképzést és intézményesített szívatást szerveznek, akárcsak a könyvvizsgálóknak. Ugyanis egyes "ügyvédek" (ha lehet őket egyáltalán ügyvédnek minősíteni) ezt többszörösen megérdemelnék.

Abban viszont megegyezhetünk, hogy a szakma értelmesebbjének a legjobb, ha a tagdíj-fizetésen kívül semmilyen egyéb más kapcsolatba nem kerül a kamarával. Abból sok jó nem sülhet ki. Sajnos nem a szakma krémje sündörög a kamara körül. Akinek van munkája, tisztességesen és becsületesen dolgozik, annak a bohócparádéra nincs ideje, erről mindenkit biztosíthatok.

Kisigi · http://legaleagles.blog.hu 2009.01.19. 08:15:40

Szerintem örüljön, hogy nem ítélték el zugírászatért.

baget 2009.01.19. 09:37:56

Nem lepődnék meg, ha valami kicsinálási folyamat része lenne ez a dolog, bár elég sok a homályos pont.
1.Miért a bojtárral kötnek meg? Rendben tegyük fel, félrevezette őket, mondván hogy azonos szerepkörrel tud átjárni, nem lesz baj gyerekek, stb.

2.Mit hitt a srác? Nem fog kiderülni? Kész helyzetbe hozott alkalmazóit lefegyverzi önnön tehetségével?

Vagy az univerzális hülyeség megjelenésére tudok gondolni, vagy a bojtár valami ügyködésbe kezdett amiben a Szövetkezet is érintett valamennyire, vagy csak tényleg alá adták a lovat, ő bevette, és elhasalt.

Vigyázzatok, bojtárok!

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2009.01.19. 17:18:43

Ha egyébként engedélyezik az ügyvédi reklámot, akkor ez olyan utólagos jogi tény lesz ami alapján felülvizsgálatot kérhet a döntés ellen és esetleg kérelmezheti a tagfelvételt? ötlet?

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2009.01.19. 20:21:17

ez így túl rövid válasz.. indokolás?

macibácsi 2009.01.20. 02:23:41


@longlife:

"A döntésben rámutattak arra, hogy a felperes jelöltként nem köthetett megbízási szerződést, nem vállalkozhatott és magát ügyvédként feltüntetve nem reklámozhatta."

Attól, hogy engedélyezik az ügyvédi reklámot, a kifogásolt magatartás egyik elemének megítélése sem változik: mert a bojtár nem köthet megbízási szerződést, nem vállalkozhat, és nem reklámozhatja magát ügyvédként.


De megérdemeltem: ahelyett, hogy már rég aludnék, itt magyarázgatok...

süti beállítások módosítása