HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Ügyvédi Kft - Vélemény

2009.02.15. 17:49 bicski

Ha a „vállalkozói szférában” a vállalkozó nem kíván a saját teljes vagyonával felelni a vállalkozása kötelezettségeiért, természetes, hogy vagyonát elkülöníti és alapít erre egy Kft-t.

Ügyvédként azonban kicsit más a helyzet. Az ügyvéd ugyanis nem végezheti a tevékenységét Kft-ben, a vagyoni felelősségét pedig nem korlátozhatja, melynek költségeit az ügyfelére hárítja. Az ügyvédi megbízás díja – melyet oly szemérmesen szokás kezelni – ezáltal növekszik, ami a költségérzékeny ügyfélnek nem biztos, hogy kedvére van. Kérdezem tehát, hogy miért ne lehetne megengedni azt, hogy maga az ügyfél válassza meg, hogy milyen ügyvédtől kér jogi tanácsot: aki felelősségét korlátozta vagy pedig olyantól, aki saját teljes vagyonával felel a jogi tanácsért?

Ha körbe nézünk: külföldön, a jogi szolgáltatások piacán már igenis jelen van és igenis jól működik a korlátolt felelősség intézménye. Gondoljunk a német és osztrák ügyvédi Kft-kre, az AnwaltsGmbH-kra vagy az angolszász Limited Liability Partnership-re. Azonban saját szűk hazánk területén is nyugodtan szétnézhetünk: szinte kivétel nélkül, valamennyi szellemi szabadfoglalkozásút megilleti a korlátolt felelősség intézménye. Immár káeftézhet a patikus, az orvos, a könyvvizsgáló, a szabadalmi ügyvivő sőt, ők már külső befektetőt is bevonhatnak, tőkét koncentrálhatnak a vállalkozás érdekében. (A kötelező kamarai tagságról pedig most bölcsen hallgatunk.) Igény pedig talán az ügyvédek esetén is lenne erre az intézményre, akár hazai ügyvédek mellé is elkelne a befektető. Gondoljunk csak a képzettség megszerzésére, információs költségekre és a jogi adatbázisokhoz való hozzáférésre. Hogyan is engedhetné meg magának egy egyéni ügyvéd, hogy egyidejűleg több jogi/szakmai adatbázishoz férjen hozzá, miközben ezek a források sokszor több ezer eurós alapdíjért hozzáférhetőek? Sokan lennének akik – most pedig szentségtörő módon kimondom - PROFIT ellenében szívesen beruháznának a jogi szolgáltatások hazai piacán. Miért ne hagyjuk ezt?

Ideje felismerni, hogy a klasszikus, családias, lakásból kialakított irodai hangulatú ügyvédi működés nem igen kompatibilis (a globalizációs és) európai kihívásokkal. Senki sem gondolhatja ugyanis komolyan, hogy a jelenlegi, most adott működési formákkal versenytársai lehetünk a szomszédos országok - cseh, román, szlovák és egyre gyakrabban a nyugati országok - ügyvédeinek és ügyvédi irodáinak. Lehet, hogy nem kellene összemosni az ügyvéd szakmai, illetőleg vagyoni felelősségét? A korlátlan felelősség intézménye ugyanis nem szükséges az "ügyvédi szakma méltóságának" fenntartásához és nem létezik mögötte kényszerítő közérdek, csak az amit belemagyarázunk. Az ügyvédi reklámozás lehetősége mellett pedig talán az is belefér a Lisszaboni Stratégiába és liberalizációba, hogy végre legyen ügyvédi Kft.

8 komment

Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr11923407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macibácsi 2009.02.15. 21:20:35

Kedves Bicski!

Örülök, hogy született a témáról külön poszt. Egyszer korábban már írtam a fenntartásaimról (azzal együtt, hogy biztos vagyok benne, hogy a várt változás 5-10 éven belül megtörténik), most csak azt emelném ki, hogy aggasztóan sok bűncselekményhez nyújtanak jogi asszisztenciát ügyvédek.

Merthogy ilyen is van. Tipikusan az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos ügyeket szoktak felhozni, de nem kell messze menni más példákért sem.

Pont ezért lenne fontos, hogy ne azon legyen a hagsúly, hogy minél előbb Kft-sedhessenek az ügyvédek, hanem, hogy megnyugtató koncepció szülessen a tárgykörben, szakmailag korrekt szabályozás.

Várhatóan a bevezetését követően az elsők között váltanának a "nem korrekt" ügyvédek, és így könnyen lejárathatják a jogintézményt, elijesztve az ügyfeleket, és megrendítve a bizalmat.

Úgyhogy a GT-sítés támogatóinak -mint Önnek is- szerepet kellene vállalniuk az érdemben tárgyalható javaslatok megfogalmazásában is.

Jó a poszt, gratulálok hozzá!

ababababa 2009.02.16. 11:34:16

@macibácsi: ha jól értem, csínján kell bánni az ügyvédi káeftésítéssel (de szép szó), mivel a jelenlegi jogi környezetben ezt lehetővé téve az eleve bűnözői hajlamú ügyvédség még többet és hatékonyabban bűnözne, aminek hatására az ügyfél elijedne és remegve ülne otthon; az "ügyvédi kft." fogalma pedig a lakásmaffia szinonimájává válna? Kicsit túlzok, de ha következetesen követem a gondolatmeneted...

Az ügyvédi kft-re ugyanúgy vonatkoznánk a Gt. hitelezővédelmi, stb. előírásai, és a kamara is nyilván legyártana hozzá további 100 oldalnyi restriktív szabályzatot, aminek az lenne a lényege, hogy "gyerekek, viselkedjetek." Milyen "szakmailag korrekt szabályozásra" gondolsz ?

macibácsi 2009.02.16. 13:36:34

@dr. Káky Álmos:

A félelmeim abból táplálkoznak, hogy már látom magam előtt a TV Ügyvédje, az Aktív/Fókusz riportjait, amiben felkészült újságírók (3 hónapos "a jog" kurzus) mutatják be a szegény póruljártakat, akiket bizony ügyvédi káeftés segítséggel tettek utcára.

Néhány ilyen jól megkomponált eset, a konklúzió: (riporter komoly arccal a kamerába néz)
-Nem elég a kisemmizettek nyomora, még igazságukat sem kereshetik sehol. Lehet, hogy nincs is nekik itt, Magyarországon, 2009-ben.

Nem kell sok hozzá, hogy azt szűrjék le a zemberek (merthogy az ügyfelek döntő többsége közülük kerül ki, és inkább hisz a Drága Juszt Lacinak, mint saját, megfizetett ügyvédjének), hogy a káeftésedett ügyvéd csak a saját felelősségét szeretné minimalizálni, hogy a káeftésedett ügyvéd egy gyanús valaki, sőt már nem is Valaki, hanem egy embernél nagyobb entitás: egy káefté.

Ilyen tendencia minden további nélkül kialakulhat, és veszíthetnek az ügyfelek bizalmából azok, akik ügyvédi irodából káeftésednek (tényleg szép szó, nem tudom megunni).

Ezért a sok-sok felvetődő kérdés közül egy pár:
- mikor jár jobban a szakma, ha alternatívvá teszik a társasági forma választását, vagy ha a mai ügyvédi irodai rendszert alakítják át egységesen?
- hogyan lehet megakadályozni, hogy az anyagi felelősség korlátozása a köztudatban ne mosódjon össze a szakmai felelősség korlátozásával?
- hogyan alakul a szakmai munka egy olyan gétésedett irodában, ahol az ügyvéd csak alkalmazott, és a vezető-befektető nem szakmaibéli? (megbízások elfogadása/visszautasítása, ügymenet meghatározása...)
- életképes-e olyan konstrukció, amelyben a befektetőt a jsz zárja ki az utasítás adásból, a cég képviseletéből?
- célszerű-e törvényileg fenntartani egy minimum tulajdoni-hányad arányt az ügyvéd dolgozóknak?
- egy Ügyvéd Kft esetén szükségesek-e speciális kisebbségvédelmi rendelkezések?

Hirtelen csak ennyi jutott eszembe, és nem is szeretném feszegetni a hozzászólások terjedelembeli határait. Véleményünk a jelenlegi rendszer hosszútávú fenntarthatatlanságáról egyezik, így a fentieket semmiképpen sem kötekedésnek, inkább építő problémafelvetésnek szánom.

s.o.b. 2009.02.16. 13:59:43

Valóban jó írás.

Lényegesen megkönnyítené a piacra lépést bizonyos esetekben és nem csak a tőke koncentrációt segítené elő, hanem a speciális szakértelmet igénylő területek esetében a tudásfelhalmozást is.

Ugyanakkor a kötelező felelősségbiztosítás mellé - plusz garanciális szabályként - elő lehetne írni vmi szavatoló tőke szerűséget is, elkerülendő a "lakásmaffia vs ügyvédkáefté" vonulatot.

Azért egyébként azt is illik hozzá tenni, hogy az ügyvédek nagy része, akik valamiféle közokirat-hamisításos, csalásos (pffujj) büntetőügybe keveredtek, általában egyetlen dologban különböztek az ügyeket kitervelő és érdemben végrehajtó első rendű vádlottaktól: náluk volt a szárazbélyegző.

ababababa 2009.02.16. 15:33:11

@macibácsi: a felvetések jogosak, de nyilván nem nekünk kell feltalálni a spanyolviaszt, vannak erre működő külföldi modellek. Majd Bicski megírja a következő részben. :P

bicski 2009.02.16. 20:31:39

@dr. Káky Álmos: Hi doktor Káky, meghagyom neked a megtisztelő lehetőséget

@macibácsi: valóban nem nekünk kell feltalálni a spanyolviaszt. Lásd könyvvizsgáló és patikus társaságokat, ahol csupán annyi a követelmény, hogy társaság legalább egy tagja jogosult legyen a tevékenység végzésére. Plusz lényeg ami a lényeg, szakmai ügyekbe a befektetőnek nincs beleszólása.

OFF: ajánlom mindenki figyelmébe a fenti témában: kvt99.lib.uni-miskolc.hu:8080/servlet/eleMEK.server.fs.DocReader?id=229&file=de_1492.pdf
különösen: 194. és 195. oldal a német ügyvédi Kft-ről

bicski 2009.02.16. 20:33:18

@bicski: ez egyébként Szikora Veronika PhD értekezése a személyegyesítő társaságokról

erőmű 2009.02.25. 20:49:06

Magam örülnék ha a kis vagyonkát nem kéne folyamatosan stresszben tartani. De az is Tuti, h amikor nem engedélyezték az euthanáziát fellélegeztünk pár kollégával, mert 10 percen belül lett volna 1000 db. Euthanázia Bt., akik szorgosan nyírták volna ki a még értékkel rendelkező nagyszülőket.

A dologra egyébként a magyar jog is nyújt megoldást, ha nem is arra szánták (miért is nem lepődünk meg ezen).

De nyilván tiszta és jó megoldás kell végre.
süti beállítások módosítása