HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Kamarai tagság - különvélemény

2009.04.20. 08:00 Jaanee

Felmerült a kérdés, hogy ha a jelölt nem tagja a kamarának, miért kell mégis - csökkentett mértékű - tagdíjat fizetnie. A válasz egyszerű: mert. Míg Amerikában ezzel a válasszal megelégednének, és tudomásul vennék, hogy ez a szabály, nálunk - nagy szerencsére - még működik az emberek agya, és kérdések merűlnek fel.

Saját álláspontom szerint egyrészt kicsinyesség lenne nem fizetni a kamarai tagdíjat. Mi ügyvédként szeretnénk tevékenykedni, egzisztenciánkat, személyes boldogulásunkat erre akarjuk építeni. Ennek ma előfeltétele, hogy kamarai tagok legyünk, még ha nem is vagyunk azok. Ez amolyan belépődrog. Kapitalizmus van és komolyzene a wc-ben, ami drága buli.

Meglátásom szerint ahhoz, hogy megfelelő szakmai ismeretekkel, fogásokkal rendelkező ügyvédek legyünk, jelöltként kell eltölteni a "gyakornoki" éveket. Jelenleg egységes a jogi szakvizsga (ami megérdemel egy külön posztot, hogy miért jó és miért nem), ennek következménye, hogy a bíróságon, ügyészségen, egyéb jogi munkakörben eltöltött három év és sikeres szakvizsga után akár ügyvédnek is lehet állni, DE hiányozni fog az a - nevezzük így - gondolkodásmód (és még ügyfélkapcsolati ismeretek, kialakított nexusok, stb.), ami ügyvédként kiemelkedővé teheti az embert.

Másrészt tegyük szívünkre a kezünket és valljuk meg őszintén, hogy legtöbbünknek a munkáltatója, principálisa, főnöke, az a fukár miller, stb. elnevézzel illetett ügyvéd fizeti a tagdíjunkat, aki vállalta azt, hogy bevisz minket a (bár a következő kifejezés a kamarai körlevél óta egy vicc) "klubba".

Szerintem ez nem nagy ár, de mindenki döntse el maga.

A problémát viszont én abban látom, hogy valami "népi" hagyomány miatt éles határvonalat húznak a jelöltek és az ügyvédek közé, és ezen hagyomány legfőbb örzője a Kamara. Kötelezettségeket ró ránk, elvárásoknak kell megfelelnünk, de cserébe fityiszt mutat. Egyszerűen nem érezzük, hogy pártunkat fognák, nem látom a segítő szándékot, a nevelni akarást. Életed első kamarai oktatásán elmondják, hogy nem hiányzol különben évismétlés, fegyelmi tanács és a kénköves pokol vár rád. Ezért a szolgáltatásért tényleg nem jó érzés fizetni...

De ne legyünk olyan elkeseredettek - és, hogy némi pozitív végkicsengése is legyen a posztnak - elmondom, hogy mi van, mit kapunk a pénzünkért! Ügyvédjelölti tagozatot, mohahahahahaha XD XD XD, jogaszbulikáeftét, naneeehehehehehehehe, szép igazolványt, minőségi fényképpel, pffffff, és utoljára, de nem utolsó sorban három hetente egy három órás breaket. Enjoy!

6 komment

Címkék: bük bojtárt szívatnak

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr311067623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisze 2009.04.21. 11:59:00

Válaszként elég nehéz elfogadni azt, hogy "mert". Szerintem Te is érzed, hogy -pláne jogászként- ez egy picit szegényes indokolás. :)
Az hogy egy nem tagtól tagdíjat szedünk finoman fogalmazva is "logikai bukfenc".

Valóban ügyvédként szeretnék a jövőben tevékenykedni és majd ha tag leszek, fizetek is tagdíjat. (A baj csak az, hogy most is fizetek.)
Nem tudom, hogy ezt hogy képzelte a kamara, valószínűleg egész egyszerűen meg se nézték a rájuk irányadó törvényt, csak szedik a pénzt...
Egyébként gyakorlatilag minden ügyvédtől azt hallom, hogy "csak fizetjük a pénzt, de mire, mert a kamara semmit se tesz".

Az első bejegyzésnél volt egy találó hozzászólás, hogy az igen borsos havi tagdíjért az Ügyvédek Lapján kívül mást nem kap az illető.
Én még ezt annyival kiegészíteném, hogy a jelöltoktatáson kapunk ásványvizet! :)

A legfőbb baj a kényszertagság. Nagyon találó szó a "kényszer", remekül érzékelteti a helyzetet. Aki tag akar lenni, az fizessen szabad akaratából évente százezreket (illetve jelöltként a 40 %-át).


Ui.: Kösz a "bókot", hogy az amerikaiakkal ellentétben van aki itthon még gondolkodik, de ez inkább őket minősíti...
Pont az a lényeg, hogy gondolkodjunk és ne birka módjára fizessünk, csak mert "azt mondták".

Kisze 2009.04.21. 12:11:04

Kimaradt:
Szerintem évente jelöltként 45.600.- Ft-ot, ügyvédként 114.000.- Ft-ot kidobni nem "kicsinyesség", ahogy írod, de pesrze mindenkinek lehet más a véleménye.

Jaanee 2009.04.21. 14:55:23

@Kisze: 3800,-Ft/hó jelöltenként, 9500,-Ft/hó ügyvédenként. A kábeltévé többe kerül és nem ad megélhetést... Azt persze fenntartom én is, hogy nem tagtól tagdíjat szedni jópofa dolog :D

Kisze 2009.04.21. 15:20:46

Valóban, de a megélhetést a saját munkámnak (és a munkáltatómnak) köszönhetem, nem a kamarának.

ugyvedblog.admin 2009.04.21. 22:01:34

@Kisze: én irtam :)

Ami jár tehát (azaz én érzékelem). Pesti Ügyvéd és Ügyvédek lapja.

Jaj, majdnem elfelejtettem: most lesz egy INGYENES előadás az elektronikus archiválásról...

Igen, van komolyzene a klotyóban, tudományos kutatások szerint ezt hallgatva könnyebben megy...

Ma 5327 ügyvéd és 2046 ügyvédjelölt van Budapesten, ez kb. 5327*100.000 (kb., mert a kirendelést vállalóknak ugye kevesebb) ill. 2046*45.600

Az mennyi is? :-S

drP 2009.04.22. 10:44:04

Hát, tény hogy sokunknak a munkáltató fizeti, de sajnos elég gyakori, hogy a jelölttöl hajtja ezt be a munkáltató valamilyen módon. A jelentkezéskor fizetendő regisztrációs vagy milyen díjnál meg még gyakoribb, hiszen azt emlékeim szerint nem is a munkáltatónak kell fizetnie, csak átvállalhatja.
És amikor én jártam oktatásra, még ásványvíz sem volt (sőt egy ideig Wc is csak egy, mert épp akkor csinálták ilyen szépre meg zenésre :-(
Cserébe viszont ügyelhettem a BKV sztrájk idején, de jól jártam.
süti beállítások módosítása