HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Perbeavatkozások a Gárda perében

2008.12.28. 12:55 Bojtár (törölt)

Pihenés és bejglievés közben volt időm behozni lemaradásomat a hírek terén, és így végre sikerült átfutnom a Gárda-per anyagát. Tudom, kínos beismerni, de imádom a kutyakomédiává fajult tárgyalásokat figyelni, akárcsak az atomnagy mónikashow-s videókat. A per kétségtelenül legszínesebb és legizgalmasabb részét a nagy számú beavatkozó jelentette (csak a júniusi tárgyaláson 39 beavatkozási kérelem érkezett a t. Bírósághoz!), akiknek a nagy részét a bíró érthető módon végül egy laza végzéssel ki is "moderálta" a perből.

Csak emlékeztetőül:Pp. 54. § (1) Akinek jogi érdeke fűződik ahhoz, hogy a más személyek között folyamatban levő per miként dőljön el, a perbe - az első fokú ítélet hozatalát megelőző tárgyalás berekesztéséig - az azonos érdekű fél pernyertességének előmozdítása végett beavatkozhat.

Itt azért érdemes egy pillanatra megállni, ugyanis a korábban publikált BH-kat is felülmúlják a beavatkozók által nyújtott egyes performance-ok, például:

"volt olyan, aki beavatkozási szándékát faxon jelezte és indítványozta az ügyészség és a politikai pártok azonnali feloszlatását, mert szerinte törvénytelen az eljárás és koncepciós per zajlik"

vagy

"egy férfi azért jelentkezett beavatkozónak a Gárda oldalán, mert a szervezet az ő ingatlanait bérli irodaként, ezért megszüntetésével anyagi kár érné. Amikor a bírónő kérte, hogy nevezze meg az ingatlanokat, ezt nem tette meg, mondván a regnáló diktatúra ezért meghurcolná. Végül maga Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület elnöke jelentette ki, hogy soha nem írt alá szerződést ingatlanok bérléséről a férfival"

Persze a másik oldal is el volt látva "stand-up" előadókkal:

"felperes mellett beszédet mondott a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének nagyothalló jogi képviselője, aki szerint Gaudi Nagy Tamás, a Gárda jogi képviselőjének minden szavát képes lenne totálisan megcáfolni, bár később hozzátette, hogy nem túl sokat hallott a védő felszólalásából"

Nekem mégis a kedvencem egy Sodi nevű blogger lelkes beavatkozása. Végigtekerve a blogját látható, hogy rákapott az amatőr jogászkodás ízére, és elsős joghallgatókat megszégyenítve a természetjogból próbálja levezetni az érvelését. Az első csapást a beavatkozási kérelmének igazolására szolgáló "gondolatábrájával" mérte a bíróságra. Elképzelem, ahogy a bírónő két aktahegy között kibontja a levelet, és megpillantja az alábbi ábrát, majd arra gondol, hogy itt lenne az ideje halálosan megfenyegetnie saját magát.

 

De a halálos döfést a t. Bíróság számára Sodi felszólalása, vagy ahogy egy olvasója fogalmazott, "pernyökögése" jelentette:

Végül egy bónuszvideó arról, amikor este 7-kor a t .Bíróság a felperesi beavatkozó jogi képviselőjét gyomrozza (a bíró úr 5:57-től üvölt):

Aki esetleg hozzám hasonló mazochista, az videókat itt; Sodi blogját itt és végül a Gárda-per anyagát itt találhatja.

Forrás: stop.hu/sodi blog/ birosag.hu

12 komment

Címkék: bíróság garda per

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr87844132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teker 2008.12.28. 16:16:13

mindig vicces, amikor laikusok próbálnak jogászkodni :)

archibald 2008.12.28. 16:53:35

Ej, de ráér mindenki. Mennének inkább dolgozni...

durbincs 2008.12.28. 17:54:46

kéményseprőruhás szerencsétlen flótások gyülekezete, egy vicc az egész banda meg a keverés körülöttük...

sodi 2008.12.28. 17:54:49

Nem írtam meg előre a beszédet, hanem helyette improvizáltam. Ahhoz képest szerintem nem volt ez olyan nagyon rossz. Mindenhol el kell kezdeni valamit. :)

execute 2008.12.28. 18:02:26

Én inkább az ítélet indoklásán röhögnék.
A gárda "bűne" többek között az volt, hogy az emberek úgy emlegetik, hogy "majd a Gárda lejön és rendet tesz"... Továbbá, hogy a "elítélték a parlamenti pártok"... Konkrét bizonyíték: nulla.

nyanyanya 2008.12.28. 18:18:45

Sodi szerintem ne eroltesd, az abrad mar magaban is egy vicc..

Amikor a gardista meg visszakerdez, hogy demokracia van e az azt hiszem maga a siralom...

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2008.12.28. 18:26:16

@sodi: Ha felszólalsz a bíróság előtt vagy bárhol nyilvános helyen:

1. kigondolod a beszédet;
2. leírod;
3. megtanulod;
4. és végül ezek után improvizálsz (hidd el lesz rá elég alkalmad)

Főleg egy ilyen "keményvonalas" bíró mellett. Jogászok is elkezdik valahol a beszédek tanulását, de az egyetemen kezdőik, de legalábbis bagatell tárgyalásokon.

A videózás különben jó ötlet volt, jobban átjött a hangulat mint a jegyzőkönyvekből. Grat :)

sodi 2008.12.28. 18:38:26

@Bojtár: "de legalábbis bagatell tárgyalásokon. "
Á, én szeretem a kihívásokat :))

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2008.12.28. 18:52:52

@sodi: "Á, én szeretem a kihívásokat :)) "

Tapasztaltam :)

Lesből Támadó Szárítókötél 2008.12.28. 20:50:58

sodi: egyvalamit ne felejts el: annyira fognak komolyan venni, amennyire te is őket. A jogász amúgy is egy rém konzervatív bagázs, vagyis ha te "majd lesz valahogy" alapon mész oda, üvölt rólad a felkészületlenséged - és nem csak a szakmai, hanem már kapásból a retorikai is -, akkor egyrészt nem fognak komolyan venni, másrészt egy pöccintéssel lesöpörnek (mert látszik, hogy lövésed sincs), harmadrészt hülyének fognak nézni (ami már bocs, de meg is történt a videó alapján).

Fogadd meg Bojtár tanácsát: improvizálni csak akkor szabad, ha az improvizálás alapját képező tudás, információ már amúgy a fejedben van.

sodi 2008.12.28. 23:16:35

Jó, legközelebb már felkészültebb leszek :)
süti beállítások módosítása