HTML

Bojtárok

Ügyvédjelöltek apró örömei és bosszúságai

Van egy jó történeted?
Ne habozz, írj!

Ha esetleg a levél túl körülményes használd a feljelentő rovatunkat.

 

Feljelentő!

Álláskeresési tanácsok jogászoknak - sírkőtisztítás NEM MENŐ

2009.03.11. 09:25 bicski

Többször beszéltünk már a jogászi (jelölti) álláskeresés nehézségéről: mikor szemeszterenként (nyári/téli záróvizsga) utcára szabadul 4-5000 kezdő jogász és ezek fele/kétharmada Budapesten akar elhelyezkedni. Belátható, hogy ilyen körülmények között nem könnyű a potenciális jelölt helyzete, mikor ezen diplomások csupán töredékére van igénye a munkaerőpiacnak, míg mások éppen ezt a kényszerhelyzetet használják ki és ún.  jelölti "kaukció" fizettetésével pénzt próbálnak harácsolni abból (és attól), akinek kell a pozíció. Sokan ekkor szembesülnek azzal, hogy az egyetem alatt semmit sem csináltak, továbbá senki sem esik hasra a nehezen megszerzett jogi diplomától, vagy attól, ha meghallják, hogy az illető az ELTÉ-n (vagy éppen más szerencsés helyen) végzett. Jelen posztunk az ilyen álláskeresőknek próbál pár gyakorlati tanácsot adni.

Először is rögzítenénk, hogy a jelölti pozíció abszolút bizalmi pozíció. Ezért nem kell rajta csodálkozni, hogy – ellentétben egy éjszakai teszkós pakolós állással – hosszasabb mérlegelést igényel a döntés folyamata. Ha állásigény van, azt e bizalmi jelleg miatt elsősorban ajánlás/ismerős útján fogják betölteni. Tehát állásügyben a jelöltnek is elsősorban az ismerősök között érdemes körbenéznie. (OFF: Ha ilyennel nem rendelkezel, akkor szállj magadba és tedd föl a kérdést, hogy kapcsolatépítés helyett mi a retekes fenét csináltál az egyetemen 5-6-7 év alatt??) A gyakornoki pozíció (irathordozás) például önmagában nem előny, (és lúzer munka) ám segíthet bizonyos kapcsolatok kialakításában / tapasztalatot ad, melyeket ilyen kritikus időszakban (álláskereséskor) kamatoztatni lehet. Második aranyszabály, hogy két jól beszélt idegen nyelvvel (első helyen az angol) biztos és jó helyen lehet állást találni, ekkor sem kell azonban beugrani minden idétlen "állásajánlatnak", ami  már csak rutinból tárgyalóképes nyelvtudást kér, (de minek??). Ha valaki valóban tárgyalóképes nyelvtudással bír (és ez nem csak kamu, mint ahogy ezt 70%-ban sajnos hazudják),  ekkor – talán – megfontolandó lehet fejvadász cég útján futni egy kört. Hármas aranyszabály: jogi fórumos állásra jelentkezni főszabály szerint nem menő, ennél már csak a profession.hu és jobonline, illetőleg a kamara honlapja van alább. Ha az ilyen jelentkezés mégiscsak elkerülhetetlen, még akkor sem szabad olyan irodák hirdetéseire jelentkezni, akik folyamatosan jelöltet keresnek. (nevek a szerkesztőségben) Ahol ekkora a fluktuáció és érdekes módon rendszeresen két-háromhavonta keresnek jelöltet, ott gyanakodni és óvakodni kell. Négyes aranyszabály: hirdetni magadat abszolút NEM menő. Egyrészről egyesek - mikor már nincs reklámtilalom, de már az előtt is - éppen ügyvédi szolgáltatást hirdetnek ott, a maradék pedig gyakornoki pozíciót keres.

Akinek pedig végképp nem sikerül állást találnia, annak kitörési lehetőségként ajánljuk a sírkőtisztítást vagy alternatív módon a jogi egyetemre törénő ismételt felvételit EZEN kérdések alapján, melyből különösen a C. feladatsor választása nyújthat némi biztató reményt.

21 komment

Címkék: állás álláshirdetés menő

A bejegyzés trackback címe:

https://bojtarok.blog.hu/api/trackback/id/tr20984674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.03.11. 09:42:37

Minden hirdetés más rétegnek szól:
1. Ügyvéd.net; Kamarai hirdetések- Egyéni kis ügyvédi irodák, klasszikus feladatok.

2. Profession.hu; HVG, jobsgarden; Hudson egyéb fejvadászcégek- Nemzetközi vagy nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező irodák, főleg szakosodott jogászokat keresnek

3. Jogiforum (legkirályabb) vegyesen hirdetnek különböző irodák, de szerintem a legjobb. Csak halkan jegyzem meg, hogy az előző munkahelyem is ott hirdetett ahol poszt író is dolgozik.

Kicsit sok a menő ;)

bicski 2009.03.11. 10:14:15

@Bojtár: Mindenki azt kapolja amit megérdemel. Valóban a jogifórum a legbiztatóbb hely: valóban hirdetett ott a jelenlegi irodám is, miután kimerítetté ka belső rekrutációs forrásokat, ám én magam nem hirdetés útján kerültem oda. Aki jogifórumon keresztül jött, azok 80%-a egy-másfél éven belül el is ment az irodától. Ez is mutatja az ún. belső recruitment fontosságát és hatékonyságát.

ababababa 2009.03.11. 10:57:08

"Először is rögzítenénk, hogy a jelölti pozíció abszolút bizalmi pozíció. Ezért nem kell rajta csodálkozni, hogy – ellentétben egy éjszakai teszkós pakolós állással – hosszasabb mérlegelést igényel a döntés folyamata."

Azért ezt ne abszolutizáljuk, már másfél hónapja dolgoztam a ...nél, amikor az első interjús helyemről visszahívtak második körre és fel voltak háborodva, hogy hogy merészelek 3 hónapig nem otthon ülni és rájuk várni a telefon mellett remegve.

"Tehát állásügyben a jelöltnek is elsősorban az ismerősök között érdemes körbenéznie. (OFF: Ha ilyennel nem rendelkezel, akkor szállj magadba és tedd föl a kérdést, hogy kapcsolatépítés helyett mi a retekes fenét csináltál az egyetemen 5-6-7 év alatt??)"

Kocsmába jártam, miért, miére való az egyetem? Semmilyen kapcsolatom nem volt, mégis bekerültem normál helyekre.

"jogi fórumos állásra jelentkezni főszabály szerint nem menő, ennél már csak a profession.hu és jobonline, illetőleg a kamara honlapja van alább."

Ez az állítás semmivel nincs alátámasztva.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.03.11. 11:00:41

@bicski: Szerintem a "recruitment" forrása és a távozás semmien viszonyban nem áll egymással. "Belső recruitment" alapján is nagyon sokszor nagyon mellé lehet nyúlni pl.: amikor jön valaki aki ezzel a bizalommal visszaél.

Kézzel fogható "belső recruitment" (belterjesség) eredménye a bíróságokon és ügyészségeken..., hát nem tett valami jót a szervezetnek.

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.03.11. 11:07:50

@Bojtár: pl.: amikor jön valaki aki ezzel a bizalommal visszaél.

Tipikus eset ügyvéd ismerőse/ügyfele gyermeke jogász, bekerül az irodához ahol alulmúlja az elvárások. Ilyen embertől megszabadulni nagyon kényes.

ugyvedblog.admin 2009.03.11. 12:13:09

OFF:

google: Keresési javaslat: kaució

Légyszives javitsátok ki....

drP 2009.03.11. 12:54:33

atyaeg, ez a poszt tok komoly?
Az OK, hogy sok iroda elsosorban ismerost vesz fel, egeszen addig, amig bele nem fut egy olyan idiotaba, akinek fogalma sincs semmirol, viszont kirugni nagyon nehez, mert xy kuldte. Ekkor fontolja meg az Iroda a hirdetest, es talal olyat, aki ugyan nem a HOK-ben toltott 5 evet, hanem elte vilagat, de van sutnivaloja es tehetsege a munkahoz.
A posztiro biztos jo kiterjedt kapcsolatokkal bir, ugyanakkor a helyesiras szabalyait nem ismeri, es a rosszul irt szót meg ki is emeli...
szerintem nem ciki hirdetes utjan elhelyezkedni, annyi igazsag van azonban a posztban, hogy a folyamatosan hirdeto irodakat tenyleg erdemes hanyagolni.
ezen zulmenoen azonban az iras nem segit azoknak, akik allaskereses elott allnak szvsz

bicski 2009.03.11. 13:27:43

@dr. Káky Álmos: @Bojtár: @drP: @aranyhalacska: no akkor hadd válaszolok a felvetésekre:
az hogy az egyes ügyvédek által jelöltek után szedett pénzt kaukciónak hívom, az legyen az én dolgom. Egyébként ez egy élő szó, amit a gugli keresés is mutat ,továbbá ez se rosszabb mint a szorgalmi jog & Co.

Káky: ad 1. telefon mellett remegve. - igen, ez így van. 3 hónapig kellett volna várnod remegő kézzel a telefon mellett :)))
ad 2. egyetem, kocsma - egyre megy, spec nálam szinte ugyanazt jelentette
ad 3. jogi fórumos állás és barátai - ezt nem kell alátámasztani, mert ez nem tényállítás, hanem véleményem. A tényalapja pedig annyi, hogy komoly helyre nem jogifórumon keresnek embert. Ettől függetlenül még mindég elismerem, hogy jogiforum a maga nemében OK, ellentétben az ügyvéd.hu-val, ahol hentest is hirdetnek. bojtarok.blog.hu/2008/11/25/ugyved_hu_1_a_diplomas_no_es_a_hentes

bojtár, drP:
itt senki nem mondta, hogy rokonnak kell lennie az utánpótlásnak. Ott tényleg lehet családi perpatvar a dologból, de én nem erről beszélek. Belső recruitment, hogy valakit valakinek az ajánlása vesznek föl. Ez ugyanis sok kaput megnyit egy olyan pályán, ami alapvetően a kölcsönös bizalomra épül. A bizalommal visszaélésről annyit, hogy nem kell olyan személy ajánlottját fogadnod, akiben nem bízol.

DrP: a poszt egyébként tök komoly. Nem is HOK-ös maffiakapcsolatokra kell gondolni, hanem pályatervezésre. Sokan mennek ugyanis úgy jogásznak, hogy közük nincs a szakmához. Nem értek egyet azzal, hogy ne segítene ez a poszt az álláskeresés előtt állóknak: habár hangsúlyozottan személyes véleményemet képezik az itt leírtak (mellyel vitatkozni lehet), azonban nekem zanzásítva ennyi info elég lett volna a megfelelő döntés meghozatalához.

ababababa 2009.03.11. 14:26:36

Szerkesztőségileg mondhatom, hogy a "kaukciót" azért szoktuk itt így írni, mert valahol így láttuk (nem viccből) és így vicces. Szerintünk. Mint a szorgalmi jog, igen.

reservoir 2009.03.11. 14:54:51

Kimaradt a felsorolásból a jogaszbazis.hu

bicski 2009.03.11. 15:52:48

@reservoir: a jogászbázis az komoly, de a rajta levő két kemény álláshirdetéssel (még) nem érte el az ingerküszöbünket :((

bicski 2009.03.11. 15:54:38

@dr. Káky Álmos: thank you very macska for this enlightenment

ugyvedblog.admin 2009.03.11. 16:01:58

Igen, tudom, hogy ha valaki "kaukciót" ír, az nem viccel :-D

drP után szabadon volt ez az érzésem (a posztot elolvasva), hogy most akkor ez komoly vagy nem?

a kaukciót annak éreztem, de örülök, hogy nem az...

Kedves bicski, a "de viszont" és egyéb borzalmak is élő szókapcsolat, mégis rossz, de valóban a Te dolgod, hogy mit használsz.

bicski 2009.03.11. 16:16:40

@aranyhalacska: csak emlékeztetni szeretnék korábbi rendkívül színvonalas posztunkra cím telki szorgalmi jog címen bojtarok.blog.hu/2009/02/04/telki_szorgalom#more913487
továbbá ugyanott a "ködbér"-re, "kaukció"-ra.

ugyvedblog.admin 2009.03.11. 16:33:44

Igen, de ott a szorgalom képezte a poszt gerincét mint vicc, és a ködbér is hasonlóan szerepelt.

Nem értem, miért kell igy felhúznod magad egy-két "kritika" olvastán, én nem vitatkozni akartam, ahogy látom, Te vagy megsértődve, szerintem nem kellene, de ez is a Te dolgod.

bicski 2009.03.11. 16:37:04

@aranyhalacska: félreérted, a sértődés nagyon messze áll tőlem, kritika pedig nyugodtan jöhet :)))

macibácsi 2009.03.11. 17:24:05

Szégyellje magát mélységesen a posztíró, hogy viccelni merészel, és még orros smilet sem rak utána!

Így kell, ni: :-)

Le az ilyennel!

Jaanee 2009.03.11. 20:06:11

Elolvastam sírpucolós Kollégának az írását. Vélemény: szánalmas életünk, sikertelen pályakezdésünk, és az önbecsülés teljes hiánya durvára NEM MENŐ!

drP 2009.03.12. 13:17:26

Meg mindig nem ertek egyet a cikkel, a kovetkezok miatt.
Teny, hhogy sok jelolti helyet ajanlas utjan toltenek be, magam is igy kaptam munkat, amivel kisebb dolgokat leszamitva elegedett vagyok tobb eve. De: aki beajanlott (egy ugyved, akit edesapam szegrol-vegrol ismert) nagyjabol csak a nevemet tudta, meg azt, hogy hol es mikor vegeztem. Szemelyesen egyszer talalkoztam az ajanlommal, de inkabb csak az erdeklodesi koromre volt kivancsi, azzal nem foglalkozott, hogy mit tudok, mit nem, mihez van erzekem stb. Mindenesetre en jol jottem ki a dologbol. A jelenlegi fonokom iden nyarig kizarolag ajanlas alapjan volt hajlando barkit felvenni, amig tavaly nyaron egy szules miatt uj munkatars kellett az irodaba. 3 ember jott ajanlas alapjan, de egyik sem volt kepes osszerakni egy ertelmes mondatot, pedig nemelyiknek gyakorlata is volt, nem abszolut kezdok voltak. A harmadik kudarc utan kezdtunk konyorogni a fonoknek, hogy tegyunk mar fel egy hirdetest valahova, mert kilog a belunk azzal, hogy a kollega hulyesegeit tesszuk rendbe, vagy az o munkajat is mi vegezzuk el. Igy kerult hirdetes a jogiforumra es a BUK honlapra, es kb 2 het alatt meglett az uj kollega, aki azota is nalunk dolgozik. Perzse lehet, hogy nem vagyunk MENOK...

bicski 2009.03.13. 13:00:50

@drP: örülök neki, hogy akadnak néha pozitív tapasztalatok is
süti beállítások módosítása